Big band RTS i Alan Brodbent otvoriće 24. oktobra Beogradski džez festival

 
M. M.
M. M.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Big band RTS i Alan Brodbent otvoriće 24. oktobra Beogradski džez festival

Beogradski džez festival biće otvoren u svom 40. izdanju, nastupom džez ansambla "Big Band" RTS i novozelandskog džez pijaniste Alana Brodbenta 24. oktobra u Mts Dvorani u Beogradu, saopšteno je danas iz DOB.

Kako je navedeno, jubilarni festival biće održan kroz program "Od Njuporta do Beograda" u duhu ovogodišnjeg slogana "Džez nasleđe".

Big Band RTS je najstariji orkestar, prošle godine je proslavio 75. godina postojanja i rekorder je po broju učešća na najstarijem srpskom džez festivalu.

"Ovo će im biti 18. nastup, među kojima je bilo nekoliko na otvaranju manifestacije. Njihovo prvo učešće bilo je 1975, u istoj dvorani, tadašnjem Domu sindikata, baš kao što je i ovogodišnji gost-dirigent Alan Brodbent jedini put u Beogradu nastupao na istom mestu 2010, sa sastavom Charlie Haden Quartet West", piše dalje u saopštenju.

Program je zamišljen kao sećanje na nekoliko velikana džeza koji su učestvovali na prvim izdanjima manifestacije.

Publika će, pored specijalnih gostiju, imati priliku da čuje originalne Brodbentove aranžmane kompozicija Majlsa Dejvisa, Telonijusa Monka i Čarlija Hejdena, kao i dela inspirisana Njuportom i nasleđem Dizija Gilespija.

Ovaj bend je prepoznatljiv kao izvođački sastav sa odličnim interpretacijama i eminentnim dirigentima, kompozitorima i aranžerima koji su ga predvodili, kao što su Mladen Bobi Guteša, Vojislav Bubiša Simić, Zvonimir Skerl, Duško Gojković i Stjepko Gut.

Ansambl je nastupao sa najvećim svetskim imenima džez muzike, a takođe i zvezdama svetskog šou-biznisa.

Dobitnik je "Sretenjskog ordena trećeg reda", za naročite zasluge za Srbiju i njene građane u javnim i kulturnim delatnostima.

U diskografiji ansambla posebno se izdvajaju studijski albumi Džez orkestar Radio Beograda 1948-1978, Muzika moje mladosti, Afro Balkanske skice, Vili Johans i Big Bend Radio Beograda i drugi.

Big Band RTS je danas moderni orkestar, koji realizuje uspešne koncertne sezone, nastupajući sa najeminentnijim džez muzičarima današnjice iz zemlje i sveta poput Beni Golsona, Džona Fedis, Kristof Lauer i drugih.

Brodbent je danas često angažovan kao dirigent na orkestarskim koncertima i albumima Dajane Krol, a pisao je aranžmane i za albume Glena Freja i Pola Makartnija.

Sarađivao je tokom sedamdesetih i osamdesetih godina sa Nelson Ridl, Džoni Mendel, Bad Šank i drugima.

Snimio je više desetina albuma kao solo pijanista, bio je lider malih sastava i orkestara, ili sajdmen, a dobitnik je i dve nagrade "Gremi".

Jubilarni džez festival trajaće do 28. oktobra u organizaciji Doma omladine Beograda i pod pokroviteljstvom grada Beograda.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Dačić iz Kine: "Dogovorene aktivnosti u oblasti unutrašnjih poslova"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA