Nele Karajlić: Stefan Milenković će pevati na koncertu "Rock el Clasico" u Novom Sadu

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Violinista Stefan Milenković i muzičar Nele Karajlić održaće sutra u 20 časova na krovu TC Promenada u Novom Sadu koncert "Rock el Clasico", a muzičari su zajednički na press konferenciji poručili da publiku očekuje jedan nesvakidašnji svet.

"Postojali su bendovi koji su svirali klasičnu muziku na svoj način, ali ovo do sada nije niko uradio, da se klasično delo ubaci u rok pesmu i da sraste toliko prirodno da ne znate gde je prelaz između roka i klasike. To treba videti, taj nesvakidašnji svet", rekao je Karajlić.

Prema rečima Stefana Milenkovića, na bini će se naći i gudačka reprezentacija mladih.

"Što se tiče repertoara, ima puno interesantnih spojeva, neke pesme publika možda i ne poznaje toliko. Otvara se jedan nesvakidašnji svet, poznate stvari postaju novo delo, a opet možemo da ih prepoznamo“, kazao je Milenković.

On je dodao i da će biti neočekivanih eksperimenata, dok je Karajlić otkrio jedan od njih.

"Najveći eksperiment je što Stefan peva, kandidovaćemo ga za Evroviziju" rekao je Karajlić kroz šalu.

Dva muzičara prvi susret imala su 1980. godine.

"To je bio virtuelni susret. Mi smo osamdesete počeli naše karijere, Stefan je imao tri godine. Televizija je prikazala kako malo dete svira Paganinija i ja sam postao Stefanov fan. Gledao sam ga jedno dva puta uživo. Svaki put sam navijao sat da ga gledam, Bramsov koncert mi je bio uzbudjiviji od Rolingstonsa", prisetio se Karajlić.

On je dodao i da ga je najviše dirnulo kad je video da Milenković svira sa Vlatkom Stefanovskim, te da je Stefanovskom rekao "da će mu jednog dana ukrasti violinistu".

"Kad mi gledamo istoriju umetnosti, ne pravimo razliku između Mocarta i Betovena, a kad gledamo situaciju u današnjoj umetnosti, vi znate ko je stariji. Šta će biti za sto godina, to je ono što je mene privuklo u ovom koncertu", reči su poznatog Sarajlije.

Karajlić se nadovezao da je 21. vek vek koncerta, te rekao da je jedna stvar kad Mona Lizu stavite u Luvr, a drugo na železničku stanicu, "drugačiji je doživljaj".

Milenković je napomenuo da iako su spojili svoje žanrove u jedan, suštinski i odvojeno oni se ne razlikuju toliko.

"Sva muzika je izraz ljudskog bića i postojanja, priča se priča gde se razlikuje jezik. Ta iskra i to jezgro, kad se prepozna, poklapa se i preklapa u oba sveta. Tu se pojavljuje jedinstvo, gde ljudi idu na opuštanje", zaključio je Milenković.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Koncert Stefana Milenkovića i orkestra Muzikon

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA