"Bio je hrabar": Čuveni Rudi Dolezal o poslednjem spotu Fredija Merkjurija i prijateljstvu sa pevačem Queen-a

 
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Svetski priznati režiser i producent Rudi Dolezal biće gost Beograda na koncertu grupe Queen Sensation, koji će se održati 2. septembra u Botaničkoj bašti "Jevremovac". Kao što smo ranije pisali, ovaj umetnik će predstaviti svoju poslednju knjigu o Frediju Merkjuriju, koja nosi naziv "My Friend Freddie", a prisutni će imati priliku da vide neke od njegovih neobjavljenih snimaka iz privatne arhive.

U intervjuu za Telegraf.rs, Rudi Dolezal je govorio o prijateljstvu sa pevačem grupe Queen. Takođe, govorio je i o poslednjem spotu koji je snimio Fredi Merkjuri, za pesmu "These Are the Days of Our Lives".

Rudi nam je govorio i o drugim svetskim zvezdama sa kojim je sarađivao, a bilo ih je na pretek.

  • Kao prvo, šta Vas dovodi u Srbiju?

Pozvao me je Queen Sensation. Oni su čuli i videli (onlajn) moje čitalačke nastupe MY FRIEND FREDDIE LIVE koje je bazirano na internacionalnom bestseleru - i onda je došla ideja da ja nastupim sa njima u Beogradu.

  • Da li ste ranije čuli Queen Sensation? Ako da, koje su Vaše impresije o njima?

Da, čuo sam o njima, i slušao ih - pogledao sam njihove nastupa onlajn i oni imaju odličnu reputaciju među fanovima grupe Queen. Za mene - ja sam video mnogo "Queen bendova". Oni (Queen Sensation, prim.aut) su apsolutno daleko najbolji koje znam. Čestitam.

  • Šta nam možete reći o Vašoj knjizi "My friend Freddie"?

Napisana je iz mog srca - pričam u 30 poglavlja i preko 300 stranica sa mnogo do sada neobjavljenih fotografija i vizuelnih prikaza NEISPIČANIH PRIČA koje nikada ranije nisam ispričao. Pričam šta se dešavalo iza scene – npr. da li je Elton Džon bio u kostimu gorile u mom videu "I’m Going Slightly Mad" - i još mnogo toga. Najvažnije je da pokušavam da prikažem ljudsko biće Fredija - čoveka iza superzvezde.

  • Bili ste blizak Fredijev prijatelj. Kako je Fredi bio profesionalno i privatno? Kako biste ga opisali?

Fredi je bio čovek ekstrema - mogao je da bude stidljiv privatno, a sat kasnije veoma jak na sceni. U takozvanom "unutrašnjem krugu“ je divljao - njegove privatne žurke su bile najbolje!

  • Kakva sećanja imate kada ste snimili spot "These Are the Days of Our Lives"? Koliko ja znam, to je bio poslednji spot koji je Fredi snimio. Čega se najviše sećate iz tog perioda?

Fredi je bio veoma bolestan kada sam snimio i režirao ovaj video. Bio je timski igrač do samog kraja. U mojoj knjizi "My friend Freddie" postoji poglavlje pod nazivom "Poslednji snimak" - objašnjavam kako je Fred bio hrabar tokom snimanja iako je imao veliki bol – ali je želeo da uradi poslednji spot ponovo – iz posebnog razloga – da kaže "I still love you" ("Još uvek vas volim") na kraju pesme svim njegovim fanovima širom sveta.

  • Budući da ste bili bliski prijatelji sa Fredijem, da li ste ikada pričali o potencijalnom koncertu grupe Queen u Jugoslaviji sredinom osamdesetih?

Postojali su razgovori, ali je na kraju odlučeno da to bude Budimpešta.

  • Sarađivali ste i sa drugim muzičkim zvezdama kao što su Tom Vejts, Rolingstonsi, Frenk Zapa, Dejvid Bouvi, Majkl Džekson, Brus Springstin, Vitni Hjuston itd. Možete li nam reći nešto o saradnji sa njima? Kako su Frenk Zapa, Dejvid Bouvi, Majkl Džekson, Brus Springstin, Vitni Hjuston i druge zvezde bili profesionalno i privatno? Imate li neku anegdotu da nam ispričate o njima?

Imam mnogo anegdota - one ispunjavaju moju sledeću knjigu koja govori o svim umetnicima sa kojima sam imao privilegiju i zadovoljstvo da radim - dozvolite mi samo da kažem:

U svom životu kao umetnik imao sam četiri mentora:

1. Frenk Zapa mi je pokazao "rokenrol pravljenje filma".

2. Kit Ričards mi je pokazao "rokerol stil života".

3. Fredi mi je otvorio vrata "Lige šampiona pop muzike".

4. Vitni Hjuston mi je pokazala lepotu (spolja i iznutra) i gracioznost.

Rudi Dolezal Foto: Michael Wellerbesch
  • Falko je bio čisto muzičko blago. Šta biste nam mogli reći o periodu kada ste snimali spot "Rock Me Amadeus"?

Imao sam privilegiju da režiram sve spotove Falka - od prvog do poslednjeg. "Rock Me Amadeus" je pokazao da bi austrijski pevač (Falko) mogao da bude broj 1 na US-Billboard top listama - ovo je bila neverovatna senzacija u to vreme.

  • Vaši muzički spotovi su čista magija. Koja je tajna snimanja tako dobrih spotova? Gde nalazite ideje da ih kreirate?

Hvala na komplimentima. Tajna je u tome što volim muziku i imam dobru maštu. Ideje uzimam svuda. I dalje sam fasciniran ovim medijem nakon svih ovih godina…

Rudi Dolezal Foto: Clemens Bittne, archive Prods LLC
  • Kakvi su Vaši utisci o današnjoj muzici i današnjim muzičkim spotovima? Neki ljudi kažu da nedostaje ideja, a ne toliko kreativnosti kao u prošlosti.

Nemam komentar.

  • Koji su Vaši budući planovi?

U Beogradu sam i da razgovaram o projektu sa Queen Sensation-om. Onda želim da moja knjiga bude objavljena na srpskom jeziku. Radim na projektu Dejvid Bouvi za ABC Njujork i Falko projektu za nemačku televiziju.I: Na turneji sam širom sveta sa svojim programima čitanja MY FRIEND FREDDIE LIVE - i napišem sledeću knjigu o svom životu...Mislim da je to dovoljno (smeh).

(Telegraf.rs)

Video: Legendarni gitarista grupe "Queen" odsvirao himnu Liverpula "You’ll Never Walk Alone"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA