Poznati superfinalisti nagrade Milan Mladenović

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Nagrada "Milan Mladenović", biće tradicionalno dodeljena 21. septembra, na muzičarev rođendan, u Makarskoj u okviru festivala "Modro i zeleno", saopštili su danas organizatori.

Regionalni žiri u kome su Anja Rupel, Dubravko Jagatić, Maks Juričić, Nikola Vranjković i Svetlana Đolović odabrao je pet superfinalista, od kojih će jedan dobiti nagradu nazvanu po gitaristi, pevaču i autoru sastava Šarlo Akrobata i Katarina II, odnosno Ekatarina Velika, Mladenoviću (1958-1994).

Kako je navedeno, među superfinalistima su "Moira" iz Severne Makedonije sa pesmom "Aroma(n)tična", Leni (Lennie) sa "Desnom stranom knjige" i Nemeček sa pesmom "Mirila" iz Hrvatske, kao i Škofja Loka VIS sa "Nikad niko" i Tamara Milo (Mylo) sa "Posle jednog proleća" iz Srbije.

Nakon preslušavanja 318 pesama pristiglih na konkurs, muzičaru Juričiću je poseban utisak na aktuelnoj autorskoj sceni ostavilo žensko stvaralaštvo.

"Iznenadio sam se koliko dobre i raznolike muzike postoji na regionalnoj sceni, a posebno koliko ima dobrih pesama koje pevaju, ili su autori žene", ocenio je Juričić.

Jagatić je priznao da ga je pomisao da će morati da presluša "više od 300 pesama učinila vrlo nervoznim", a to se pojačalo kada je shvatio da je od toga "barem 280 autora ostalo zarobljeno u prošlosti, bez trunke kreativnosti i autorskog potpisa".

"Na svu sreću, nekih pedesetak pesama ušlo mi je u finalnu selekciju i gotovo da sam sve sa zadovoljstvom preslušavao više puta jer su me neke pesme doista oduševile", dodao je rok novinar Jagatić.

Muzičar Vranjković je priznao da je iznenađen "što trenutno najviše dobrih bendova dolazi iz Makedonije".

"To što sam čuo među prijavljenima na konkurs me je bukvalno nateralo da preslušam cele albume. Nisam samo prijatno iznenađen - nekima sam i oduševljen", naveo je Vranjković.

Kako je najavljeno, 12 finalista konkursa biće objavljeni na promotivnoj kompilaciji u produkciji Zadužbine Milana Mladenovića, a dobitniku Nagrade "Milan Mladenović" pripašće 3.000 evra, i nastupiće na festivalu Egzit 2025. godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Stanković: Izazov u seriji "Sablji" je bio izbalanisirati činjenice sa elementima fikcije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA