Nišvil džez festival od 9. do 18. avgusta: Film o Šabanu Bajramoviću, muzika, teatar

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Nišvil džez festival od 9. do 18. avgusta: Film o Šabanu Bajramoviću, muzika, teatar

Nišvil džez festival (Nišville jazz) biće održan od 9. do 18. avgusta u Niškoj tvrđavi i drugim lokacijama u Nišu, a obuhvatiće brojne koncerte u na sedam pozornica, premijeru filma "Moje putovanje" o Šabanu Bajramoviću, kao i bogat prateći program.

Direktor festivala Ivan Blagojević najavio je na konferenciji za novinare u Galeriji Artget u KCB, "raznovrstan program" na festivalu koji se održava u svom jubilarnom 30. izdanju, a pod sloganom "Od hedonizma do mazohizma".

"Biće književnosti, slikarstva, pozorišta, filma, striporame i naučnog programa. Sve ono gde se džez dodiruje sa drugim stranama umetnosti", rekao je Blagojević.

"Najviše smo zadovoljni citatom Gardijana da smo među top 10 najboljih evropskih festivala i to nam je nametnulo odgovornost da se održimo u tom društvu. Stvorili smo divnu publiku, napravili divnu atmosferu", dodao je Blagojević.

Nišvil džez festival  od 9. do 18. avgusta Foto: M.A./ATAImages

Film "Moje putovanje" o džez pevaču Šabanu Bajramoviću biće prikazan premijerno 14. avgusta u okviru filmskog programa festivala.

Reditelj filma Željko Mirković istakao je da će priča o džez pevaču na ovaj način dobiti "svoje institucionalno utemeljenje".

"Drago mi je da će film o Šabanu Bajramoviću imati svoju premijeru u Nišu u njegovom rodnom gradu i upravo na Nišvil džez festivalu. Razgovor sa Šabanom je krenuo dok je bio živ i ponudio sam mu da uradimo dokumentarni film. Nakon što nas je on napustio, Ivan Blagojević i Nišvil džez festival su se uključili u produkciju i ta dugogodišnja saradnja završila se filmom", objasnio je Mirković.

Nišvil džez festival  od 9. do 18. avgusta Foto: M.A./ATAImages

Ovogodišnji laureat Nagrade festivala za životno delo, džez muzičar Ivan Švager izrazio je zahvalnost svima koji su ga predložili za ovu nagradu.

"Nisam imao toliko visoko mišljenje o sebi kao što sada imam. Počastvovan sam i zahvalan gradu Beogradu koji me šalje u Niš, i gradu Nišu koji me prihvata, kao i Ivanu Blagojeviću i svim njegovim saradnicima, živeo džez", poručio je Švager.

Pozorišni program počeće 9. avgusta sa pozorišnim programom koji otvara predstava "Tuđe cipele".

Nišvil džez festival  od 9. do 18. avgusta Foto: M.A./ATAImages

Glavni program festivala biće održan od 15. do 18. avgusta, a nastupiće brojni domaći i internacionalni džez orkestri i umetnici, a neki od njih su Nisville Jam Orkestra, Vertigong, Hilarious Disaster, Arrested Development, Hrvoje Šenjug & The Bypassers, Scatter the Atoms that Remain i drugi.

U selekciji pratećeg programa posetioci festivala imaće priliku da, pored pozorišnog i filmskoog programa posete radionicu "Striporama", ali i promocije knjiga, kao i raznovrstan dečiji program.

Festival su podržali Ministarstvo kulture Srbije i Ministarstvo turizma i omladine, grad Niš, kao i brojni prijatelji i sponzori festivala.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Kijanu Rivs i grupa Dogstar nastupila na Arsenal festu u Kragujevcu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA