Za njeno ime možda niste čuli, ali ono što je svirala sigurno jeste: Upoznajte sjajnu Kerol Kej

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Kerol Kej je jedna od najplodnijih bas gitaristkinja u rok i pop muzici

Ime Kerol Kej prosečnom poznavaocu muzike verovatno ništa ne znači, ali ono što je ona odsvirala tokom svoje karijere za ponos. I bez ikakve zadrške može se reći da je muzička legenda.

Kerol Kej je jedna od najplodnijih bas gitaristkinja u rok i pop muzici, koja je svirala na oko 10.000 snimaka u karijeri dugoj preko 65 godina.

Počela je da svira gitaru u svojim ranim tinejdžerskim godinama, a nakon nekog vremena kao učiteljica gitare, počela je redovno da nastupa na džez i big bend krugovima u Los Anđelesu. Počela je da radi na sesijama 1957. i preko veze u Gold Star studiju počela je da radi za producente Fila Spektora i Brajana Vilsona.

Nakon što basista nije uspeo da dođe na sesiju 1963. godine, prešla je na taj instrument, brzo stekla ime kao jedan od najtraženijih sesijskih svirača 1960-ih, svirajući na brojnim hitovima. Počela je da svira na filmskim zvučnim zapisima kasnih '60-ih, posebno za Kvinsija Džonsa i Lala Šifrina, i počela je da izdaje seriju knjiga za podučavanje kao što je "How To Play The Electric Bass". Kej je postala manje aktivna krajem '70-ih, ali je nastavila svoju karijeru i privukla pohvale drugih muzičara.

"Svirati bas je veoma lako. Studijski muzičari ne dobijaju zasluge", rekla je svojevremeno Kerol Kej.

Kerol ima zavidan muzički CV. Svirala je albumima grupe Beach Boys, The Doors, The Monkees, The Righteous Brothers, Ajka i Tine Tarner, Nensi Sinatre, Frenka Zape, Sema Kuka, Glena Kempbela, Sonija i Šer, Litl Ričarda, Reja Čarlsa, Ričija Valensa...

Ipak, i pored ogromnog muzičkog dostignuća, njeno ime nije poznato javnosti. Takođe, svirala je muziku za serije kao što su M.A.S.H., "Porodica Adams", "The Brady Bunch", "Hawaii Five-O", "Kodžak"...

Čak je odsvirala i čuvenu temu iz filmskog serija "Nemoguća misija".

Impresivno, zar ne?

Pogledajte ovaj snimak detaljno i uverite se šta je sve svirala sjajna Kerol Kej.

(Telegraf.rs/izvor: Wikipedia/Carol Kaye)

Video: Kijanu Rivs i grupa Dogstar nastupila na Arsenal festu u Kragujevcu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA