Komisija Jugotona je pre 40 godina odbila prvi album Zabranjenog pušenja

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Zabranjeno pušenje je prihvaćeno "uz mizeran tiraž od 3.000 primeraka ploča", a Škarica je naveo da je to bilo "na mišiće", u vreme kada su prvi tiraži "imalo pristojnijih izvođača prelazili 15 do 20.000"

Nekadašnji urednik u Jugotonu Siniša Škarica je otkrio da je prvobitno programska komisija te diskografske kuće pre 40 godina odbila da izda prvi album sastava Zabranjeno pušenje.

Škarica se na svom Fejsbuku prisetio kako mu je u proleće 1984. godine menadžer Bijelog dugmeta Raka Marić doneo snimke grupe Zabranjeno pušenje za koju ga je "uveravao da su veliki hit u Sarajevu i okolini".

Prema njegovim rečima, programska komisija Jugotona, u kojoj su bili i trgovački putnici i referenti prodaje, je "s indignacijom odbila prihvatiti bend u kojem jedva da znaju pevati i svirati, tvrdeći da je produkcija stanovitog Paše Ferovića ravna zvuku iz garaže".

"Pobunio sam se rekavši da ću za njih dati ruku u vatru", naveo je Škarica, u postu povodom rođendana Mahmuta Ferovića.

Zabranjeno pušenje je prihvaćeno "uz mizeran tiraž od 3.000 primeraka ploča", a Škarica je naveo da je to bilo "na mišiće", u vreme kada su prvi tiraži "imalo pristojnijih izvođača prelazili 15 do 20.000".

"Ali prošli su. A kako je završilo znamo. Samo mesec dana po izlasku albuma 'Das Ist Walter', putnik za Bosnu i Hercegovinu zvani Kirbi kukao je kako nema dovoljno robe da zadovolji gladno tržište", prisetio se Škarica.

Prema njegovim rečima, album na kome su se našle pesme "Zenica bluz", "Neću da budem Švabo" i "Anarhija All Over Baščaršija" je za manje od godinu dana prešao nazamislivu granicu od 100.000 primeraka, a Novi primitivci (New Primitives) su kao muzički pokret "postali priča s naslovnica".

Škarica je napomenuo da će Ferović producirati 1985. godine Zabranjenom pušenju drugu ploču "Sabah sa šejtanom", koja je "jedan od najuspešnijih i najvažnijih dvostrukih albuma pop muzike ovih prostora uopšte".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: "Ima gore s kim da svira, jednog dana ćemo ponovo napraviti Zabranjeno pušenje"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA