Dušan Svilar u žiriju dečijeg takmičenja u okviru festivala Slavjanski bazar

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Tokom dva dana 10. i 11. jula Međunarodnog dečjeg muzičkog takmičenja nastupaju deca od osam do 14 godina starosti iz Belorusije, Rusije i brojnih drugih zemalja, a proglašenje nagrada je predviđeno za Gala koncert 12. jula

Srpski pevač Dušan Svilar učestvuje kao član žirija takmičenja dečijih pevača, koje je počelo u okviru međunarodnog multimedijalnog festivala "Slavjanski bazar" u gradu Vitebsku, u Belorusiji.

Tokom dva dana 10. i 11. jula Međunarodnog dečjeg muzičkog takmičenja nastupaju deca od osam do 14 godina starosti iz Belorusije, Rusije i brojnih drugih zemalja, a proglašenje nagrada je predviđeno za Gala koncert 12. jula.

Kako je najavljeno, na Gala koncertu u dvorani "Vitebsk" će pored uručivanja nagrade članovi žirija, među kojima i Svilar, i nastupiti. Srbija ne učestvuje na ovogodišnjem takmičenju dece.

Na 33. "Slavjanskom bazaru", koji traje od 8. do 15. jula, učestvuju umetnici iz 38 zemalja sveta, a tradicionalno će festival otvoriti 11. jula predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

Pored takmičenja dece pevača, "Slavjanski bazar" je najpoznatiji po glavnom muzičkom program, odnosno takmičenje pevača do 31. godine, a tu su i filmski i pozorišni program, kao i nastupi folklornih društava i drugo.

Od srpskih učesnika glavnog dela muzičkog festivala "Slavjanski bazar", između ostalih, Gran pri su osvojili pevači Filip Žmaher (1995), Svetlana Slavković (1997), Željko Joksimović (1999) i Milovan Zimonić (2002).

Članovi žirija su tokom godina bili Joksimović, Slavković, Žmaher, Miki Jevremović, Jovan Adamov, Kornelije Kovač i drugi, a nastupali su pored Joksimovića, Marija Šerifović, Tanja Banjanin, Zoran Šandorov i drugi.

U video poruci "Slavjanskom bazaru", ministar kulture Srbije Nikola Selaković je istakao, između ostalog, da prepoznatljivost i privlačnost festivala "proističe iz privrženosti ideji da umetnost u sebi nosi univerzalne, ljudske vrednosti koje prevazilaze sve granice".

"Zajednički koreni naših kultura su stariji od našeg sećanja. Melodije naših pesma, motivi naših nošnji i pouke naših bajki nose iste ukrase, izviru iz istih radost i nada, i iste ljubavi prema lepoti", ocenio je Selaković.

Posebno pozdravivši najmlađe umetnike "Slavjanskog bazara", Selaković je dodao da festival pored gajenja korena, uspeva da prepozna "nove i sjajne talente umetničke scene".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Najavljen Diznijev koncert u mts Dvorani

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA