Kata Stojanović dolazi iz Srbije i svirala je sa Coldplay-om na Glastonberiju: Za Telegraf.rs otkrila detalje

 
 
 
Čitanje: oko 6 min.
  • 1

Upoznajte Katu Stojanović

Ako je za nekoga san da svira zajedno sa grupom Coldplay, i to na poznatom svetskom festivalu, onda je taj san ostvarila sjajna violonistkinja Kata Stojanović. Čuveni britanski sastav održao je nedavno koncert za pamćenje na čuvenom Glastonberiju, pred više desetina hiljada fanova, a deo ovog spektakla bila je i muzičarka koja dolazi iz Srbije.

U intervjuu za Telegraf.rs, Kata Stojanović nam je govorila o ovom nezaboravnom iskustvu, kao i o muzičkoj karijeri.

  • Kako je došlo do toga da nastupite sa grupom Coldplay na Glastonberiju?

Već 6 godina sam član orkestra Baltic Sea Philharmonic, čiji je dirigent Kristjan Järvi, a iz kog je nedavno proizašao bend Nordic Pulse. U oktobru 2023. godine smo imali turneju sa čuvenim Brajanom Inom (nekadašnja zvezda Roxy benda), koji je, između ostalog, i producent Coldplay benda, a naše koncerte su ispratili i drugi producenti ovog poznatog benda, dopali smo im se i krenuli su pregovori za saradnju i nastup na Glastonbury festivalu.

Kata Stojanović, Nordic Pulse Strings Foto: Nordic Pulse Strings
  • Kakve utiske nosite sa ovog nastupa? Da li Vas je "tresla" trema?

Jako sam bila uzbuđena, velika je stvar svirati rame uz rame sa Krisom Martinom i ostalim članovima benda, koje slušamo na radiju svakog dana, pred tolikom publikom, međutim, tremu sam osetila tek posle koncerta, kada je sve prošlo i kada sam shvatila da se to zapravo desilo. Sve je delovalo kao neki san, nešto što do nedavno nisam mogla ni da zamislim.

  • Da li ste imali priliku da upoznate Krisa Martina? Ako jeste, kakav je privatno? Da li ste s njim pričali o Srbiji i da li Vam je rekao da li bend ima želju i planove da nastupi kod nas?

Kris Martin je bio veoma zauzet organizacijom koncerta, ali ni njega ni ostale članove benda to nije sprečilo da nam poklone pažnju. Brinuli su da li je sve u redu, kako se osećamo, da li smo se dobro smestili itd. Bili su jako uviđajni prema nama i to nam je mnogo značilo. Takođe su se posle nastupa zahvalili na saradnji, dopala im se naša energija na sceni. Nismo razgovarali o budućim planovima, naši menadžeri to pregovaraju, ali sam sigurna da će biti prilike da ponovo sviramo i naravno, jako bih volela da nastupimo i u Beogradu.

  • Posle nastupa ste bili na afterparty-ju, gde su bili još Tom Kruz, Benedikt Kamberbač, Dakota Džonson. Sa Benediktom ste imali priliku da se fotografišete. Kakav je Kambebač privatno i da li ste s njim pričali o Srbiji? I da li ste imali priliku da upoznate Dakotu Džonson i Toma Kruza?

I Tom i Dakota i Benedikt su prišli da čestitaju. Benedikt je bio naročito zainteresovan da razgovara sa nama, razgovarali smo o muzici, o nastupu pred tolikom publikom i iz toga razgovora je proistekla fotografija koju ste videli.

Kata Stojanović, Benedikt Kamberbač Foto: Privatha arhiva
  • Da li nešto možete više da nam kažete o sebi? Otkud Kata Stojanović u svetu muzike?

Muzikom se bavim od 6. godine. Završila sam osnovnu i srednju Muzičku školu Stevan Mokranjac, u Požarevcu, zatim osnovne i master studije violine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i na Ciriškom univerzitetu umetnosti, a trenutno završavam doktorat na FMU i master studije viole na Filumu, u Kragujevcu. Veoma sam posvećena muzici, često nastupam i volim što je baš to moj životni put.

  • Pre nekoliko meseci se imali i doktorski koncert. Kakve su Vaše impresije nakon tog koncerta?

Moj doktorski koncert, koji je bio i nacionalna premijera Koncerta za violinu i orkestar Tri čudne ljubavi Isidore Žebeljan, je za mene, na neki način, predstavljao krunu mog školovanja i mog truda i rada. Svirala sam sa fantastičnim muzičarima iz orkestra Žebeljan, sa dirigentom Aleksejem Mihajlenkom i uživala sam u svakom tonu. Ta muzika je zaista posebna.

  • Imali ste priliku tada svirate dela Isidore Žebeljan. Da li Vam je Isidora Žebeljan uzor, da li ste imali priliku da upoznate? Šta najviše volite, kada je reč o liku i delu Isidore Žebeljan?

Isidora Žebeljan je velika inspiracija za mene, a njen violinski koncert u potpunosti odgovara mom senzibilitetu. Nažalost, nisam imala priliku da je upoznam, ali mi je drago što sam u prilici da izvodim njenu muziku i da na taj način doprinosim da njena dela žive.

  • Koji su Vaši ostali uzori iz sveta klasične muzike? Da li ste imali priliku da sarađujete sa Stefanom Milenkovićem, Nemanjom Radulovićem, Jovanom Kolundžijom...?

Tokom školovanja sam bila u prilici da učim od raznih renomiranih muzičara, a tu se svakako izdvajaju Nemanja Radulović, Stefan Milenković i dodala bih - Roman Simović. Nemanju sam upoznala, zahvaljujući konkursu Fondacije Dobar glas 2021. i 2022., koji sam prošla i bila jedna od četvoro koji su imali priliku da uče od njega. On je zaista divan i to iskustvo mi mnogo znači. Saradnju sa Stefanom sam započela zahvaljujući konkursu platforme Serbia Creates - birala se gudačka reprezentacija koja je predstavljala zemlju na Expo Dubai 2020, i ja sam prošla taj konkurs. Saradnja sa njim je veoma značajna, a imala sam priliku da učestvujem i u Rock El Clasico projektu sa Stefanom, Neletom Karajlićem i njegovim bendom, zajedno sa kolegama iz Gudačke reprezentacije, i to je bio moj prvi rok koncert. Romana Simovića sam upoznala na masterklasu na Sardiniji i mnogo sam naučila od njega. Nisam imala priliku da sarađujem sa Jovanom Kolundžijom, ali redovno sviram i nastupam u Gvarnerijusu - Centru lepih umetnosti Jovana Kolundžije. Ti nastupi su stvarno dragoceni.

  • Koliko je teško biti violinistikinja? Šta je potrebno da se postane vrhunska muzičarka?

Potreban je talenat, kontinuitet u radu, ali i sreća. To je surov svet, mnogo ima muzičara i dobrih violinista, a malo je posla za sve nas. Potrebno je da se sklopi mnogo kockica da bi se neko ostvario u tome. Ali je to svakako jedan poseban životni poziv i opredeljenje i ja ga ne bih nikad menjala.

  • Koji je najdragoceniji savet koji ste dobili?

Dirigent sa kojim sarađujem, Kristjan Järvi, stalno nam govori da treba da rizikujemo. Mislim da je to važno, jer nekad rizik može da nam otvori mnoga vrata.

  • Koji su Vaši ciljevi, kada je reč o muzici? Da li biste voleli da napravite karijeru kao solista? Da li biste, poput Hausera i drugih umetnika, svirali i klasičnu muziku i druge svetske, komercijalne hitove? Ili sebe vidite kao nekog orkestra?

Volela bih da se ostvarim u svim poljima. Trenutno završavam studije i nakon toga želim da koncertiram još aktivnije, u polju klasične muzike, svakako, ali želim da istražim i polje popularne muzike, jer i tu pronalazim sebe.

Kata Stojanović Foto: Jean-Marie Fox
  • Da li se bavite i komponovanjem muzike, osim što sjajno svirate?

Ne bavim se, ali je to nešto što želim da probam. Moj bend Nordic Pulse organizuje kreativne radionice, gde se okupljamo, komponujemo, snimamo muziku i eksperimentišemo. Često izvodimo na koncertima dela kolega iz benda, tako da je to svakako nešto što mi je na pameti već duže vreme.

  • Ko je Kata Stojanović u privatnom životu, kada se odloži violina sa strane? Šta volite, da li imate neke neostvarene želje?

Volim da čitam, a veliki sam ljubitelj filmova - obožavam da gledam filmove velikih režisera poput Pedra Almodovara, Tarantina, Sorentina, Džima Džarmuša itd…takođe trčim polumaratone, družim se, imam puno prijatelja u Srbiji, ali zbog čestih putovanja i u inostranstvu…volim da pijem kafu sa mojim dedama i da im šaljem razglednice. (smeh)

  • Za kraj, koji su Vam naredni planovi? Da li planirate još neki veći koncert, kao što ste imali sa Coldplay-om?

Za sada - planovi su mi da završim doktorat i master iz viole. Nakon toga slede veliki projekti po Švajcarskoj, Emiratima i Kini, kao i saradnje sa velikim umetnicima i zvezdama, koje još uvek ne smem da otkrivam. Radujem se svemu tome.

(Teegraf.rs)

Video: Snimci iz Donje Jablanice: Telegraf na licu mesta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA