Vreme čitanja: oko 1 min.

Na repertoaru dela Šopena i Lista: Pijanisti Lukas Geniušas i Kosta Jakić 31. oktobra u Kolarcu

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Koncert 'Kada bi Šopen govorio', koji se održava u okviru ciklusa 'Kolarac tvoj svet muzike', spaja klasičnu muziku i novi žanr 'pijanista koji govori' (speaking pianist)", saopšteno je sa Kolarca

  • 0

Litvansko-ruski pijanista Lukas Geniušas i belgijski Kosta Jakić održače koncert 31. oktobra u Kolarčevoj zadužbine, najavili su organizatori.

"Koncert 'Kada bi Šopen govorio', koji se održava u okviru ciklusa 'Kolarac tvoj svet muzike', spaja klasičnu muziku i novi žanr 'pijanista koji govori' (speaking pianist)", saopšteno je sa Kolarca.

Kako je najavljeno, na programu su dela Frederika Šopena, Franca Lista i Frederika Rževskog.

Geniušas se etablirao kao jedan od najuzbudljivijih i najistaknutijih umetnika svoje generacije, osvojivši srebrnu medalјu na Međunarodnom takmičenju pijanista "Šopen" 2010, potom nagradu "German Piano" u Frankfurtu, kao i srebrnu medalju takmičenja "Čajkovski" u Moskvi 2015. godine, podsetili su iz Kolarca.

Kako je navedeno, Geniušasov prvi album je bio sa sonatama Prokofjeva, drugi je posvećen Šopenu, a najnoviji "Chants populaire" Desjatnikovu, Bartoku i Čajkovskom.

Iz Kolarca je saopšteno da je Jakić je belgijski pijanista i dirigent poreklom sa naših prostora, koji je sa "magna cum laude" diplomirao na Kraljevskom konzervatorijumu u Antverpenu, odsek za klasični klavir.

"Svoj odnos prema muzici i svetu gradi na specifičan način, daleko od uobičajenih muzičkih takmičenja i solističkih koncerata. Istražujući mesto klasične i eksperimentalne muzike u današnjem svetu", saopštio je Kolarac.

Kako je navedeno, Jakić "svoje istraživanje zasniva na analizi mesta muzike u uslovima pritvora, determinizma i ograničenja", a nastupao je u litvanskom zatvoru i na mestima koncentracionih logora iz Drugog svetskog rata.

Iz Kolarca je saopšteno da je koncert u Beogradu prvi u nizu planiranih koncerata na svetskoj turneji dva muzičara, a predviđeno je da 1. novembra (14:00) u Muzičkoj galeriji Kolarčeve zadužbine bude održana radionica Geniušasa i Jakića.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Koncert Stefana Milenkovića i orkestra Muzikon

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA