Vreme čitanja: oko 2 min.

Počeo NEO festival: Novi Sad postaje centar univerzuma klasične muzike

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

NEO festival, kao i svake godine, nudi dela Baha, Mocarta, Bruha, Šuberta, ali i dela anonimnih autora kojima se čuva narodna tradicija

  • 0

Koncertom braće Teofilović u Novom Sadu otvoren je osmi Neklasični festival klasične muzike (NEO), koji će trajati do 5. jula.

NEO festival, kao i svake godine, nudi dela Baha, Mocarta, Bruha, Šuberta, ali i dela anonimnih autora kojima se čuva narodna tradicija.

Početak festivala obeležen je upravo tradicionalnim instrumentarijumom braće Teofilović i njihovih gostiju.

Ratko Teofilović je rekao da je čast otvoriti ovakav festival, pogotovo kada je to ujedno i obeležavanje tri decenije umetničkog rada.

"Večeras prvi put imamo dva gosta, Nebojšu Živkovića, kompozitora i Bobana Bjelića, na harmonici. Biće interesantno kada se ukrsti sa našim glasovima", kazao je on za Tanjug.

Radiša Teofilović rekao je Tanjugu da ga za Novi Sad vezuju posebne uspomene, od koncerata, preko snimanja prvog CD-a do odlaska u svet.

„Mi uvek imamo tu neku posebnu poveznicu sa Novim Sadom. Prvi put nastupamo u Gradskoj koncertnoj dvorani, očekujemo da će publika biti zadovoljna i našim programom i energijom koju donosimo na scenu“, kazao je Radiša Teofilović.

Umetnički direktor NEO festivala Marko Miletić istakao je da će ovogodišnji festival osim jubileja braće Teofilović obeležiti i 150 godina od rođenja Gustava Holsta, čije će delo „Planete“ na kraju festivala izvesti Dunavski simfonijski orkestar, uzvizuelno-muzičko-kosmički performans.

„Imamo sjajne izvođače koji nam donose kamernu muziku. Ogroman je broj izvođača, samo u okviru Holsta imamo preko sto izvođača. To nam je jedna od većih produkcija koje smo do sada radili“, rekao je Miletić.

Miletić je dodao da iza cele organizacije stoji mali tim ljudi koji sarađuje sa institucijama.

Član Gradskog veća za kulturu Grada Novog Sada Dalibor Rožić rekao je da NEO festival već osmu godinu zaredom na najbolji mogući način promoviše umetničku muziku.

„Ovo jeste možda novi festival, ali on pravda svoj ugled ne samo novim godinama postojanja već i svojim kvalitetom. Ono što iz godine u godinu možemo da vidimo je da sve veći broj i domaćih i svetskih umetnika učestvuje“, rekao je Rožić za Tanjug.

Koncept NEO festivala pokrenut je u vreme kada se Novi Sad spremao da bude Evropska prestonica kulture.

Glavni pokrovitelj Festivala je Gradska uprava za kulturu uz podršku Kulturnog centra Novog Sada, EU-Japan Festa, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Ministarstvo kulture Srbije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: U Botaničkoj bašti koncert je održao Sananda Maitreja, poznatiji kao Terens Trent D' Arbi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA