Koncert grupe Kal 27. juna u Rančićevoj kući: Ulaz besplatan

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Poznati sastav je prepoznatljiv po živom, neodoljivom zvuku i simbiozi raznolikih muzičkih žanrova

Svečano otvaranje jubilarne X grupne izložbe „Stvaralačka Grocka“ biće upriličeno 27. juna 2024. godine u 19 časova u Rančićevoj kući, galeriji Centra za kulturu opštine Grocka i ujedno kulturnom dobru od velikog značaja za Republiku. Izložbu koja traje do 20. jula otvoriće Zorica Atić, istoričarka umetnosti, autorka koncepta izložbe.

U nastavku večeri, na ljupkoj letnjoj sceni Rančićeve kuće nastupiće grupa „KAL - Rock’n’Roma“ - u okviru muzičkog programa „Muzička bašta“, koji je poneo naziv upravo po negovanom ambijentu spomenika kulture. Poznati sastav je prepoznatljiv po živom, neodoljivom zvuku i simbiozi raznolikih muzičkih žanrova.

STVARALAČKA GROCKA:

- Ustanova kulture opštine Grocka sa sedištem u Rančićevoj kući, lepotici narodnog graditeljstva, domaćin je tradicionalnoj godišnjoj grupnoj smotri, jubilarnoj desetoj u nizu izložbi umetnika i pregalaca koji stvaraju u nekom od mnogobrojnih zelenih kutaka stare varoši kraj Dunava. U okviru postavke, koja s razlogom nosi naziv „Stvaralačka Grocka“, u 2024. godini svoja dela - likovna i primenjena – izlaže četrdeset i četiri autora, među kojima su priznati umetnici, aktivni likovni i primenjeni stvaraoci, kao i umetnički ateljei. Učesnici se izražavaju u širokom spektru kreativnih izraza, a posmatrača osvaja raznovrsnost radova, njihov kvalitet i privlačna svežina postavke u Rančićevoj kući. Zastupljeni su raznovrsni likovni materijali i postupci, od klasičnih kao što su ulje i akril na platnu, mozaik, grafika, skulptura i duborez, akvarel i crtačke tehnike na papiru, do onih nešto savremenijih kao što su fotografija, digitalna grafika, ilustracija... i naposletnu sasvim ljupko primenjeni pristupi, poput dizajna nakita, šešira i modnih detalja, igračaka ili predmeta svakodnevne namene. Ističu se i mnogobrojne, slobodno shvaćene kombinovane tehnike, korišćeni su i tzv. neslikarski materijali koji ostvaruju iskorak u asocijativnost, ali i doživljaj taktilnosti. Tematski, nižu se predstave i oblici od figuracije i večitih tema i inspiracija umetnosti, kao što su pejzaž, veduta, mrtva priroda, žanrscena, sve do apstrahovanih i simboličkih predstava, kao i duhovitih skulptoralnih rešenja. Ove jubilarne godine značajnije su zastupljeni i osobeni motivi lokalnog okruženja, poput znamenitosti i simbola Grocke, i onih divnih, živopisnih prizora kraj reke - navodi u uvodnoj reči kataloga Zorica Atić, istoričarka umetnosti i autorka koncepta izložbe.

Izložba se u Rančićevoj kući može pogledati do 20. jula.

MUZIČKA BAŠTA „KAL - Rock’n’Roma“: Muzička bašta Centra za kulturu Grocka u 2024. godini beleži svoju jedanaestu sezonu, a u periodu od juna do oktobra meseca na letnjoj sceni Rančićeve kuće u Grockoj predstavlja gostujuće sastave iz zemlje i regiona. Muzički program ustanove obuhvata multikulturalni pristup i muziku različitih žanrova, sa akcentom na autorskom i autentičnom izrazu, koji je najmanje zastupljen u javnom i medijskom prostoru.

„KAL - Rock’n’Roma“ je muzička grupa iz Srbije osnovana 1996. godine u Valjevu. („Kal“ znači „crno“ na romskom). Grupa je postala popularna u Srbiji i širom sveta od 2006. kada je izdala svoj prvi album. Žanrovski se može opisati kao tradicionalna balkanska romska muzika sa elementima tanga, turske i bliskoistočne muzike. KAL je marta 2013. sa pesmom „Kadifa usne“ učestvovao na takmičenju Beosong. Članovi su Dragan Ristić - vokal, gitara, Aleksandra Veljković-vokal, Rade Arsenović – harmonika, Milorad Jevremović - violina, vokal, Marko Ćurčić – bas, Dušan Gnjidić – bubnjevi.

RANČIĆEVA KUĆA: Galerijski prostor Centra za kulturu Grocka nalazi se u originalnom ambijentu Rančićeve kuće, varoške kuće s početka 19. veka. Objekat uživa zaštitu nadležnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda kao spomenik kulture/narodnog neimarstva od velikog značaja za Republiku Srbiju (Više na: http://beogradskonasledje.rs/kd/zavod/grocka/ranciceva-kuca.html).

Ulaz je slobodan. Dobro došli!

(Telegraf.rs)

Video: Brkovi "zapalili" Kalemegdan: Koncertom obeležili dve decenije benda

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA