Vreme čitanja: oko 6 min.

Priče o pesmama: Akordi na četrdeset stepeni u hladu

Vreme čitanja: oko 6 min.

Vreli letnji dani oduvek su sa sobom nosili posebnu atmosferu. Užareni asfalt, osunčane plaže, preplanule devojke, hladno pivo i štošta drugo, često su donosili inspiraciju rok muzičarima.

  • 0
Albumi Foto: Goran Živanović

U istorijatu rokenrola bilo je grupa koje, pri pomenu njihovog imena, odmah vezujemo za leto i morske talase, kao što su to recimo Beach Boys.

No i mnogi drugi autori pisali su pesme sa sličnom tematikom i to veoma uspešno.

Ovih dana sunce nas nemilosrdno prži, pa vas u tekstu koji sledi podsećam na nekoliko "letnjih", po svemu izuzetnih kompozicija.

1. The Lovin' Spoonful - "Summer In The City"

Za njujoršku grupa Lovin' Spoonful, iako nije jedna od onih čije su se ploče previše vrtele na ovdašnjim gramofonima, zainteresovao sam se još u srednjoškolskim danima kada sam na radiju čuo njihovu pesmu "Summer In The City".

Bila je to ljubav na prvo slušanje.

Nekako u to vreme, u Džuboksu se pojavio i prevod stihova ove kompozicije, ali čim sam nabavio tu ploču shvatio sam da to i nije doslovni prevod, već prepev.

U svakom slučaju, ako neka pesma savršeno donosi slike života u velikim gradovima tokom vrelih letnjih meseci, to je upravo ova:

Posvuda okolo ljudi izgledaju polumrtvi

Hodaju pločnikom, vrelijim od šibice...

Spas od takvih užarenih dana prepunih buke i znoja koji izbija iz svake pore, donose noći u kojima se muzika čuje sa svakog ćoška, dok devojke zavodljivo plešu i vraški dobro izgledaju:

Ali noću, to je drugačiji svet

Izađi van i nađi devojku

Hajde, hajde i pleši celu noć

Uprkos vrućini, biće sve u redu

I dušo, znaš da ne treba žaliti

Dani ne mogu biti kao noći

Leti u gradu

Leti u gradu...

"Summer In The City" biće jedini hit grupe koji je dospeo do prvog mesta američkih top lista.

2. The Kinks - "Sunny Afternoon"

Apsolutne zvezde top lista, britanska grupa The Kinks, svojim je četvrtim albumom "Face To Face" (1966.), pokazala svoju pravu umetničku stranu. Na tom LP-iju našla se i kompozicija "Sunny Afternoon" koja je još ranije objavljena na singlu pa je dospela na vrh britanskih lestvica popularnosti početkom jula iste godine. Gitarista i pevač Rej Dejvis napisao je pesmu o bogatašu koji je ostao bez novca jer mu je poreznik gotovo sve uzeo, potom se posvađao i potukao sa svojom devojkom, ali bez obzira, on uprkos svemu leškari na letnjem suncu i ispija hladno pivo:

Moja devojka je pobegla u mom autu

i vratila se svojoj majci i tati,

priča priče o pijanstvu i okrutnosti.

Sedim sada ovde,

pijuckam svoje ledeno, hladno pivo,

lenčarim u sunčano popodne

U leto, leto, leto...

Kompozicija je napisana u tradiciji mjuzikhola, gde Dejvis sa svojim otegnutim, ispovednim glasom donosi priču o bogatašu, istovremeno govoreći i o svojim osećanjima, uz ritam koji se lenjo kotrlja, dočaravajući nam tako atmosferu užarenih letnjih dana koji sa sobom donose nove ljubavi ili ruše stare.

3. Mungo Jerry - "In The Summertime"

Gitarista i pevač Rej Dorset osnovao je grupu Mungo Jerry 1970. godine u Ešfordu, mestu koji se nalazi 23 kilometra zapadno od Londona.

Iste godine objavili su svoj prvi singl na kome se našla kompozicija "In The Summertime" koja za vrlo kratko vreme postaje globalni hit.

Dorset je tekst pesme napisao još ranije, dok grupa nije ni postojala i za razliku od malopređašnje "Summer In The City", u ovoj kompoziciji se slave vreli letnji dani:

Leti, kad je vreme vedro

Možeš se protegnuti i dodirnuti nebo

Kad je lepo vreme

Imaš žene, imaš žene na umu

Popij piće, provozaj se

Izađi i vidi šta možeš pronaći...

Singl sa ovom pesmom protutnjao je top listama širom sveta poput tornada i postao apsolutni hit leta 1970. godine.

To će ujedno biti i jedan od najbrže prodavanih singlova na svetu.

U prvih šest meseci tiraž je već dostigao brojku od šest miliona, dok je ukupna cifra iznosila trideset miliona prodatih primeraka.

Interesantno je da sam tokom godina sretao ljude koji su baš voleli ovu pesmu, a među njima je bilo čak i onih koji nisu previše marili za rok muziku ali su im Mungo Jerry i njihova "In The Summertime" bili više nego simpatični, što svakako i ne treba da čudi.

Nadasve zarazni ritam ove kompozicije i jedna sasvim optimistična atmosfera učinili su je izuzetno dopadljivom i prepoznatljivom:

Kad je lepo vreme idemo na pecanje ili se kupamo u moru

Uvek smo srećni, život treba živeti

Da, to je naša filozofija...

Iako je grupa Mungo Jerry objavila još dosta ploča koje su privukle manje ili više pažnje, nikada više nisu uspeli da ponove uspeh svog debitantskog singla.

4. Traffic - "Paper Sun"

Traffic je jedna od onih britanskih grupa koje sam oduvek izuzetno cenio.

Bili su sjajni instrumentalisti i autori koji su kroz svoj muzički izraz tokom druge polovine šezdesetih godina uspeli da prevaziđu puko kopiranje američkog ritma i bluza, pa su pokušali da naprave svojevrsni muzički amalgam, kako od onoga što je dolazilo s druge strane okeana, tako i od sopstvenog muzičkog nasleđa.

I uspeli su tome kao retko ko.

Već prvi singl ove sjajne postave, koji je objavljen krajem maja 1967. godine, pokazao je njihove mogućnosti i namere. Sa njega je došla kompozicija "Paper Sun" koja je opisala atmosferu leta '67. kao retko koja druga:

Pa misliš da se dobro provodiš

s dečkom kojeg si upravo upoznala

Šutaš pesak od plaže do plaže

Odeća ti je mokra

Ali ako pogledaš okolo i vidiš

Senu u begu

Nemoj se previše uzrujati jer to je samo papirnato sunce...

Sve, doslovno sve, u ovoj kompoziciji apsolutno je čarobno i lepršavo. Od sjajnog rifa na sitaru koji je odsvirao gitarista Dejv Mejson, prepoznatljivog vokalnog manira genijalnog Stiva Vinvuda, do višeglasja u refrenu, koje kao da i danas doziva to davno leto ljubavi i nade.

Velika pesma, velikih majstora rokenrola.

5. Osibisa - "Sunshine Day"

Grupu Osibisa krajem šezdesetih godina, osnovao je u Londonu flautista i saksofonista Tedi Osej. Tedi je muzikom počeo da se bavi još u rodnoj Gani gde je svirao u grupi Comets, a u London je došao kako bi nastavio studije muzike. Tu je sreo svog starog prijatelja, bubnjara Sola Amarfia, sa kojim je ranije već svirao u nekoliko ganskih grupa, a kada su se njih dvojici pridružili Tedijev brat Tontoh koji je svirao trubu i gitarista Del Ričardson, nastala je grupa Osibisa.

Već prvim albumom iz 1971. godine skrenuli su pažnju, uglavnom zahvaljujući svežim i uzbudljivim afričkim ritmovima i nesvakidašnjim koncertima koji su malo koga ostavljali ravnodušnim. Što se mene tiče, voleo sam da ih slušam, pa sam tragao za njihovim pločama, a posebno mi je bio drag album "Welcome Home" iz 1976. godine, na kome se nalaze neke stvarno sjajne kompozicije. Između ostalih tu je i "Sunshine Day", pesma u kojoj momci iz Osibise slave dane prepune sunca, zajedništva i ljubavi:

Zajedno smo

Dođite, spojite ruke u harmoniji

Šta god da radite

Osmeh će doneti sunčan dan...

Kompozicija je ubrzo objavljena i na singlu, pa postaje njihov prvi veliki hit koji se dugi niz godina vrteo na programima radio stanica noseći sa sobom vedrinu i optimizam osunčanih dana.

Uostalom, ko bi tako nešto bolje i radio od momaka koji su rođeni pod vrelom afričkom nebeskom kapom.

6. Chris Rea - "On The Beach"

Iako britanski kantautor Kris Ria po mnogo čemu ne pripada ovim prethodno navedenim grupama, njegova kompozicija "On The Beach" donosi atmosferu mora i peskovitih plaža kao retko koja druga.

Prvi put je objavljena 1986. godine na njegovom osmom albumu istoimenog naziva, a zatim i na singlu, koji se na listama popularnosti penje do dvanaestog mesta u Britaniji i osmog u Americi.

Pesma je nastala na ostrvu Formentera koje se nalazi u sastavu španskog Balearskog arhipelaga i udaljeno je tri nautičke milje od južnih obala mnogo poznatije Ibize.

Upravo na tom ostrvu Ria je imao strastvenu romansu sa svojom devojkom (kasnije i suprugom), Džoun Ria, što mu je bila direktna inspiracija za ovu kompoziciju:

Između očiju ljubavi, zovem tvoje ime

Iza čuvanih zidina koje sam obilazio

Na letnjem vetru postoji određena melodija

Vraća me na mesto koje znam

Na plaži

Na plaži

Da

Tajne leta koje ću čuvati

Pesak vremena raznet će misteriju

Niko osim tebe i mene ispod tog neba obasjanog mesečinom

Vrati me na mesto koje poznajem

Na plaži...

I u domaćem rokenrolu bilo je sličnih primera. Setimo se recimo YU grupe i njihove pesme "Da si MM ili BB", ali dugo, po svemu sudeći užareno leto, tek je pred nama, pa će svakako biti još povoda za prisećanja na ovakve kompozicije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA