Vreme čitanja: oko 2 min.

Aleksandar Sedlar i sastav "Sale i sedlari" održali koncert u Domu omladine Beograda

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kao predgrupa za ovaj Trifundan nastupio je bend "Kika" u sali Amerikana, čiji je lider pevačica i glumica Kristina Jovanović Kika

  • 0
Aleksandar Sedlar Printskrin: Youtube/RTS Tri boje zvuka - Zvanični kanal

Muzičar Aleksandar Sale Sedlar i njegov sastav "Sale & Sedlari" prvi put su održali samostalan koncert povodom Dana zaljubljenih u Domu omladine Beograda.

Kao predgrupa za ovaj Trifundan nastupio je bend "Kika" u sali Amerikana, čiji je lider pevačica i glumica Kristina Jovanović Kika.

Žanrovski se taj nastup razlikovao od glavnog programa večeri, jer Kika stvara pank - rok muziku, a poznata je od ranije kao prateći vokal u alternativnom bendu "E-play".

Takođe igra i peva u mjuziklu "Crni leptir" u Pozorištu na Terazijama, prema pesmama "YU grupe".

Nakon njenog energičnog i snažnog nastupa, na scenu je izašao veoma raspoloženi Aleksandar Sedlar sa svojom grupom i započeo skoro dvočasovno putovanje kroz svoju karijeru, pre svega u vidu promocije albuma "Sale i sedlari" (2022, PGP RTS) uz nekoliko numera sa drugog albuma u nastajanju.

Može se reći da Sedlar ima više umetničkih lica i života, jer je izuzetno retko svestran: on je kompozitor, dirigent, pevač, gitarista, multi-instrumentalista, aranžer, producent.

Master studije iz kompozicije završio je u Los Anđelesu (USC Thornton), dakle radi se o ozbiljnom muzičkom profesionalcu.

Tako je ovde na pozornici sale "Amerikana" Sedlar bio sigurno najkomunikativniji od svih svojih uloga i "lica", obraćao se publici sa velikom ljubavlju, najavljivao svaku pesmu kao narator i domaćin - vodič, i stigao da bude duhovit i zabavan.

Na albumu “Sale i Sedlari” nalazi se 12 numera iz dugogodišnjeg stvaralačkog perioda Aleksandra Sedlara, koje su spojene u jednu kompaktnu celinu, a publika ih je sinoć na Dan Svetog Trifuna sa uživanjem prihvatila.

Žanrovski gledano, stvaralaštvo Saleta Sedlara nema ograničenja, što je dokazao i na koncertu sinoć: mogu se čuti elementi pop ili pop rok muzike, fanka, čardaša, rokabili pop pravca i ta mešavina oduševljava auditorijum koji mu bezuslovno veruje.

Ono što je zanimljivo u svestranosti lika i dela Saleta Sedlara jeste što jedno veče može biti dirigent na koncertu Beogradske filharmonije ili nekog mjuzikla u Pozorištu na Terazijama, a naredne noći da gostuje u muzičkim TV emisijama i šou programima sa raznim pop i rok kolegama i onda će imati ovakav solo koncert kada je on alga i omega.

Na sve to stiže da bude kompozitor primenjene muzike za teatar, film, televiziju.

Poslednjih sezona Sedlar je važan deo međunarodnog sastava "Double Sens" čiji je frontmen svetski i naš violinista Nemanja Radulović, tako da su imali velike koncerte na turneji po Srbiji i inostranstvu, pamti se njihov spektakl na Kolarcu (2022), na stadionu Tašmajdan, Arsenal Festu u Kragujevcu (2023).

Kao savremeni kompozitor dela su mu izvodili na Kolarcu, ali i u sali Berlinske filharmonije.

Sedlar je imao goste na ovom koncertu, od kojih je pesnik, slikar i muzičar Kralj Čačka sigurno ostavio najbolji i najjači utisak.

"Sale i Sedlari" su sinoć premijerno izveli pesme sa predstojećeg drugog albuma, čija promocija se očekuje početkom leta 2024.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA