≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dafer Jusef stiže 11. i 12. aprila u BitefArtCafe-u

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jusef rodom iz Tunisa, smatra se jednim od najinspirativnijih izvođača na World Music sceni, koji ponovo stiže pred beogradsku publiku na proleće, a predstavlja jedinstveni spoj istoka i zapada

  • 0
Dhafer Youssef Foto: EDMOND SADAKA EDMOND / Sipa Press / Profimedia

Poznati svetski muzičar Dafer Jusef (Dhafer Youssef), prvi je inostrani umetnik koji je najavljen ove godine za serijal "Musicology Sessions" u klubu BitefArtCafe u Beogradu, gde će održati dva koncerta 11. i 12. aprila, saopštili su organizatori.

Jusef rodom iz Tunisa, smatra se jednim od najinspirativnijih izvođača na World Music sceni, koji ponovo stiže pred beogradsku publiku na proleće, a predstavlja jedinstveni spoj istoka i zapada.

Muzičar se vraća sa svojim bendom u srpsku prestonicu kako bi predstavio svoj najnoviji studijski album "Street of Minarets", objavljen pre godinu dana (januar 2023).

Taj album donosi novi nivo eksperimentisanja, a na albumu su svirali poznati svetski muzičari kao Herbi Henkok, Markus Miler, Dejv Holand.

Jusef se oslanjao na njihovu muzikalnost, uspevajući da zadrži svoj muzički identitet - most izmedju istoka i zapada, tradicionalne, indijske, arapske, klasične i džez muzike.

Ovaj album je pre svega o putovanjima, kako je napomenuo Jusef.

Putuje se na četiri strane sveta u potrazi za novim zvucima, uz drugačije vokalne tehnike i efekte uz koje je on odrastao.

Umetnik iz Tunisa Dafer Jusef je pevač, kompozitor, virtuoz na arapskoj lauti udu i ističe se kao jedan od najoriginalnijih i najinventivnijih muzičara današnjice, a tokom svoje karijere dve i po decenije izdao je deset studijskih albuma.

Na albumima je pokazao muzičku veštinu i sposobnost stvaranja jedinstvene fuzije žanrova.

Tako orijentalna lauta ud može da proizvodi zvuke fank muzike.

Serijal i festival "Musicology Sessions", u partnerstvu sa kompanijom "Lenovo Srbija", i ove sezone pruža priliku autorskim bendovima različitih žanrovih afiniteta i profila da predstave svoju muziku.

U okviru "Musicology Showcase By Lenovo" projekta, obe večeri 11. i 12. aprila, kao predgrupa Daferu Jusefu, nastupiće sastav "Shljuka Quintet", koji donosi svež zvuk savremenog balkanskog džeza.

Bend će premijerno predstaviti njihovo najnovije studijsko izdanje "Octave Up".

Diskokografski opus Dafera Jusefa je nagrađen BBC World Music nagradom 2006. i Edison Award-om 2017. godine, a o njemu su pisali pozitivno mnogi svetski mediji - "The Guardian", "The Times".

U okviru koncertnog serijala "Musicology Sessions" on će predstaviti svoj jedinstveni spoj istočnih i zapadnih uticaja, te obećava nezaboravan muzički doživljaj.

Ovaj koncert označava dolazak jednog od najuticajnijih muzičara sa World Music scene, koji hrabro uspeva da premosti granice i ostavlja publiku bez daha, poručuju iz BitefArtCafe-a.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA