"Da li verujete u magiju?": Dokumentarac o Karlosu Santani je čista emocija

 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Tokom nešto manje od 90 minuta legendarni gitarista ispričao je, uz do sada neviđene snimke, nepoznate detalje o muzici, ljubavi, veri, porodici...

Novi dokumentarac o rok ikoni Karlosu Santani počinje tako što legendarni filozof-gitarista postavlja jednostavno pitanje: "Da li verujete u magiju?", piše AP.

"Magija. Ne trikovi - tok milosti", kaže on.

Možda ćete biti ubeđeni da to radite nešto manje od 90 minuta kasnije po intimnom portretu čoveka sa magičnim sposobnostima reditelja Rudija Valdeza i priče ispričane uz nekoliko trikova.

"Carlos" je tradicionalna linearna priča, koja prati Santanine godine u Tihuani u Meksiku, njegovu seriju na Vudstoku, njegovu nemilosrdnu turneju i zaron u duhovnost, a vrhunac je njegov trijumfalni album "Supernatural" iz 1999.

Rečeno je s ljubavlju - i intimno. Postoji prvi poznati snimak 19-godišnjeg Santane iz 1966. godine — već majstora gitare sa poznatim, upečatljivim stilom — i jedan kasnije u životu, na kojem oduševljava svoju decu iza kauča sa lutkama od čarapa.

Ali, neke od najmoćnijih slika su nekoliko starih domaćih klipova koje je Santana napravio, sam kod kuće. To je kao da čujete magični tok pravo iz izvora, gledate kako nefiltrirani genije radi dok njegova gitara nežno zavija.

Valdez koristi različite slike skoro kao kolaž da bi uhvatio svoju temu — klipove tok šoua, stare koncerte i novoobavljene intervjue sa majstorom, jedan u zalasku sunca s ikonom pored vatre. Jedini iznuđeni deo je okrugli sto Santanine žene i sestara.

Vrhunac je gledanje Santane i njegovog benda kako sviraju na kiši tokom Koncerta za Ameriku 1982. u Dominikanskoj Republici. Drugi reditelji bi mogli da pokažu kratak klip i odu, ali Valdez ga pušta da igra dugo. Poslastica.

Vidimo kako Santana odrasta uz oca violinistu i žestoku majku, koji su postali opčinjeni bluz rokom Reja Čarlsa, B.B. Kinga i Litl Ričarda. Čekao je tortilje u restoranu u San Francisku kasnih 1960-ih — on grad naziva "vrtlogom novosti" — i otišao u Filmor da sluša "Grateful Dead" i "Country Joe and the Fish".

Nakon što je uhapšen u pokušaju da se ušunja u legendarno mesto bez plaćanja, impresario Bil Grem je bio toliko impresioniran ovim mršavim gitaristom da ga je pozvao da otvori koncert za "Who", "Steve Miller" i "Howling Wolf".

Na Vudstoku — on i njegov bend nisu imali svoj debi album još mesecima — Santana slučajno izlazi na binu veoma visoko ("Hvala, Džeri Garsija") i izgovara malu molitvu: "Bože, znam da si ovde. Molim te da me držiš u ritmu i naštinovanog." Tokom svog seta, Santana kao da se rva oko vrata svoje gitare, koja je podsećala na zmiju.

Njegov prvi ček potrošen je na dom i frižider za mamu, ispunjavajući tako obećanje.

"Bolje je od Gremija, Oskara i Hajsmen trofeja. Osećaj je bolji od svega", kaže on u dokumentarcu.

Neizbežno dolazi do pada, sa drogama i preteranim uživanjem. Šokiran smrću Džimija Hendriksa i Dženis Džoplin, Santana odlučuje da mora da bira između heroina ili duhovne meditacije. On bira ovo drugo, oblači se u belo, jede zdravo, okreće se džezu i odlučuje da "surfuje kosmosom mašte".

Sa večnim hitovima kao što su "Oye Como Va" i "Black Magic Woman", Santana je 1998. godine izabran u Kuću slavnih rokenrola, kao prva osoba latinoameričkog porekla koja je primljena. Ali još nije bio gotov.

"Ovozemaljsko vreme je iluzija", na kraju krajeva, tvrdi on.

"Supernatural", koji je stigao 1999. tokom latino-pop eksplozije, osvojio je ukupno devet Gremija sa hitovima poput "Smooth", "Put Your Lights On" i "Maria Maria". On se naziva kraljem drugog čina. "Man, he's a hot one!"

Valdez pokazuje pravi stil ilustrujući da su Santanini bendovi bili daleko od stabilnih kada su u pitanju njihove postave — on pametno pokazuje različite pevačice koje prezentuju isti deo "Black Magic Woman" uživo — i hvata Santanu kako danas gleda stari koncert koji je odradio sa svojim pokojnim tatom.

"On je ponosan na mene i ja sam ponosan na njega. I nedostaje mi", kaže on kameri.

Santana zaslužuje da bude na planini Rašmor roenrola i zato je na mnogo načina "Carlos" korektiv razmišljanja ljudi poput Jana Venera, suosnivača časopisa "Rolling Stone", koji je prevideo Santanu u svojoj novoj knjizi transcendentnih rokera, "Gospodari."

Majstor mu se sakrio na otvorenom.

(Telegraf.rs)

Video: "Smrtonosni ples" dve divlje mačke u kom se ne zna ko je jači: Kada dva leoparda "ukrste kandže"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA