≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bio je jedan od najvećih kompozitora 20. veka, član SANU-a, njegova dela su bila zabranjivana

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo je priča od Dmitriju Šostakoviču

  • 2
Dmitri Šostakovič Foto: ullstein bild / - / Profimedia

Dmitri Šostakovavič bio jedan od najznačajnijih kompozitora 20. veka. Iako je stvarao u doba Josifa Staljina, pisao himne vlasti, trudio se da udaljen od komunističkog sistema. To ga je koštalo, jer se dva puta javno pretrpeo osudu njegove muzike, i to 1936. i 1948. godine, a njegova dela bila su privremeno zabranja za izvođenje.

Prva zabrana desila mu se 1936. godine. I to tako što je usledio serijal napada na Šostakoviča u časopisu "Pravda". Njegova muzika je nazvana grozotom. Veruje se da se kampanju protiv Dmitrija započeo Staljin i da je osudio Ledi Magbet Mcenskog okruga kao formalističku operu. Takve osude uticali su na prihode Šostakoviča koji pali za 75 odsto

Naredna zabrana desila se 1948. godine. Zabranjen je sa mnogim drugim kompozitorima zbog formalizma prema Ždanovljevom proglasu. Brojna Šostakovičeva dela bila su zabranjena, pa je bio javno prisiljen na izvinjenje, budući da mu je porodica izgubila sve privilegije.

On se 1960. godine ipak priključio komunističkoj partiji Sovjetskog Saveza. Neki su ovaj potez okarakterisali kao kukavičluk, a neki kao znak odanosti.

U Beogradu je gostovao novembra 1937, sa operom "Katarina Izmajlova", kao i posle Drugog svetskog rata. Bio j 1965. primljen kao inostrani član SANU.

U starosti, zdravlje mu se pogoršalo, ali nije hteo da ostavi cigarete i votku.

"Zadatak izvršen do sada: 75% (desna noga slomljena, leva noga slomljena, desna ruka defektna. Sve što sada treba da uradim je da slupam levu ruku i 100% mojih udova će biti van funkcije", napisao je u jednom pismu Šostakovič.

Preminuo je 1975. godine. Šostakovič je tokom svog života bio produktivan, a poznati čestila Mstislav Rostropovič za njega je rekao: "Da bismo ponovo iskusili istoriju naše zemlje od 1930. do 1970, treba čuti simfonije Šostakoviča."

U čast Dmitrija Šostakoviča, prisetimo se njegovog čuveno "Drugog valcera":

(Telegraf.rs/izvor: Wikipedia/Dmitrij Šostakovič)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    7. septembar 2023 | 23:09

    Slava Dmitriju Šostakoviču.

  • Милица

    26. novembar 2023 | 10:43

    Сваки дан пред спавање послушам његов валцер бр.2. Шта друго рећи за њега?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA