Ljubica Lazić o Guitar art festivalu: "Beograd smo ucrtali na svetsku mapu i prestonica je gitare"

 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Prema njenim rečima, GAF ima toliko različitih koncerata i stilova muzike da svako može pronaći nešto za sebe, od fada do vorld muzike

Portparolka Guitar art festivala (GAF) Ljubica Lazić je u emisiji Tanjug Reflektor govorila o 24. izdanju manifestacije održane od 10. do 14. maja u Beogradu.

"Verujem da je od muzike boji život svakog pojedinca koji dođe na koncert i posluša nešto što će promeniti njegovu energiju i njega kao čoveka jer muzika oplemenjuje", rekla je Lazić.

Prema njenim rečima, GAF ima toliko različitih koncerata i stilova muzike da svako može pronaći nešto za sebe, od fada do vorld muzike.

Lazić je istakla svečano otvaranje festivala, koncert u Mts dvorani na kome portugalska fado zvezda Antonio Zambužo (Zambujo) i gitarska brazilska legenda Jamandu Kosta (Yamandu Costa) nastupili "zajedno na sceni prvi put u Beogradu".

"To je koncert gde pevač peva na portugalskom. U jednom trenutku je rekao: 'Žao mi je što ne razumete nijednu reč, ali znam da kroz mene prolazi emocija i da je vi primate u autentičnom obliku'. To je poenta .

Publika je izašla nadahnuta", naglasila je Lazić.

GAF za svoja 24 izdanja nije bio odložen ni u jednom trenutku, i uvek je, čak i tokom pandemije, vodio računa da ispoštuje sve, i da ljudima kad im je najpotrebnije pruži umetnost i muziku, istakla je Lazić.

Prema njenim rečima, oko programa GAF-a se vodi računa, "da je pre svega eksluzivan i da ima visok umetnički značaj, jer je to nešto što će uticati na društvo i grad".

"Ljudi prvi put mogu da čuju drugu vrstu muzike i zbog toga je važno da je festival internacionalan. Okosnica jeste gitara, ali imamo i gudački orkestar, stare instrumente. Beograd smo ucrtali na svetsku mapu i prestonica je gitare, ako ne duže, onda tokom trajanja GAF-a", navela je Lazić.

Naglasivši da koncerti GAF-a nisu samo gitarističke smotre, Lazić je dodala da dovode velike produkcije, svetske zvezde i orkestre, uz najznačajnije klasične gitariste iz celog sveta.

"Eksluzivnost koncerta se ogleda u tome što pružamo etno, klasične, fado koncerte. Vodimo računa koje zvezde zovemo da budu naši ambasadori", naglasial je Lazić.

Prema njenim rečima, koncert Roling Stons (Rolling Stones) kaver benda D Stons (The Stones), koji je trebao biti održan u okviru GAF-a, zbog nedavnih tragičnih događaja odložen je za oktobar, a datum će biti saopšten naknadno.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA