"Čim je izašla pesma, znao sam da će biti hit": Kako je nastao Indexov evergrin "Bacila je sve niz rijeku"

 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 3

"Kemal Monteno je jedan od onih koji znaju da potrefe. On je napisao tekst za 10 minuta", pričao je Davorin Popović

Vanvremenski hit "Bacila je sve niz rijeku" grupe Indexi postao je evergrin, a članovi ovog sastava, bivši i sadašnji, svojevremeno su otkrili kako je nastala ova pesma. Numera je nastala iz dve istinite priče. Jedna je od pevača Davorina Popovića, a druga od autora teksta Kemala Montena.

"Čim je izašla pesma, znao sam da će biti hit, sigurno. Tekst je dobro potrefljen. Kemal Monteno je jedan od onih koji znaju da potrefe. On je napisao tekst za 10 minuta. Mi smo imali sasvim drugačiji tekst za ovu pesmu. I onda ja kažem na snimanju: "Nije mi nešto dobro za ovo..." Kažem ja: "Mogao bi ti to, Kemo." On kaže: "Hoću." Za 10 minuta je napisao tekst. I znao sam da će biti pun pogodak... To je preslikana jedna životna situacija," rekao je pevač Indexa Davori Popović u emisiji "Lično, sasvim lično".

Milić Vukašinović, koji je svirao bubnjeve u Indexima, je u emisiji Ratka Dmitrovića pričao o pesmi "Bacila je sve niz rijeku".

"Tekst pesme je Kemal Monteno, a Fadil Redžić i Slobodan Kovačević su muziku napravili. Mada se vodi kao da je Fadilova melodija. To je istinit događaj, u stvari. Zato što se Pimpek (Davorin Popović), on se zabavljao tri godine sa jednom devojkom i oni su trebalo da se uzmu. Ona je bila i trudna. Međutim, to je bilo preko noći. Odjednom se ona njemu javila, valjda iz Amerike. Rekla je Davorinu: "Ja sam u Americi..." S tim čovekom s kojim je otišla. Ona je pobacila to dete. I onda je Kemo valjda sve to znao i Kemo je napisao to", rekao je Milić Vukašinović.

I autor teksta pesme Kemal Monteno imao je šta da kaže o numeri "Bacila je sve niz rijeku".

"Uvek govorim istinu, sve priče u mojim pesmama su istinite. Koje god pesme da se setite, sve su to prave priče. Na primer, pesma “Bacila je sve niz reku” je istinita priča. Nija baš sasvim moja priča, dve su priče spojene u toj pesmi - jedna je mog Davorina Popovića, druga je moja iz mladih, dečačkih dana. Davor (Pimpek) je imao curu, bili su pred brakom. Velika je to ljubav bila. I njoj se ukaže prilika da ide u Ameriku. Ali već je bila trudna i ona se odluči, ono… pobaciti. I otud je taj deo "nosila je našu ljubav, našu sreću, prvi cvijet, bacila je sve niz rijeku i pošla u drugi svijet", rekao je Monteno jednom prilikom, prenosi Direktno.

Kemal Monteno Kemal Monteno Foto: Antonio Ahel/ATA Images

Kemo je otkrio i svoju verziju priče. Bio je svojevremeno zaljubljen u neku devojku iz Čapljine.

"“Šta ću, zaljubio se… Pođem ja u Čapljinu nju da potražim, odem onim ćirom do tamo. Lutam, gledam hoću li je negdje sresti, ništa ne znam, ni gdje živi, ma ništa… I idem tako po onoj Čapljini, ljeto, osamdeset stepeni, i odjednom, na nekom ćošku, stoji ona, bosa, a oko nje – cvijeće. Prodaje cvijeće. I meni tako ta slika ostane. Otud ti je ‘stajala je usred bašte ko najljepši cvijet'”, otkrio je jednom prilikom Monteno, prenosi caportal.net.

O pesmi "Bacila je sve niz rijeku" je za naš portal, Telegraf.rs, pričao i Fadil Redžić.

"Ta pjesma govori o Keminom iskustvu, to jest o djevojci koja je abortirala, to jeste tema. Međutim, ja taj tekst i pored toga što je konkretno tako nastao, tumačim drugačije i kad se tu kaže "život je jedan ona bacila", ja tu mislim na život pjesnika, odnosno, da je njegov život bacila, a ne cvijeta koji je nosila. Meni je to draže tumačenje nego ono originalno koje je i bilo inspiracija, ali može se to tumačiti i drugačije, ne mora doslovno. Ja ga bar tako ne tumačim, kada se radi o bačenom životu, smatram da je time život pjesnika ili pjevača na neki način bačen i uništen. Tako nekako", rekao je Fadil Redžić.

Fadil Redžić je naveo da članovi benda nisu mislili da će pesma postati večna.

"Nisam ja tada razmišljao o njoj kao večnoj pesmi. Uvek imate pesmu uspešniju od drugih ali me to nije ometalo za dalje. U ta davna vremena nismo mislili da će ta pesma biti toliko velika kao što je to i postala. Mi smo je čak stavili na "B" stranu ploče", rekao je Fadil Redžić u intervju za "Nedeljnik".

Indexi - "Bacila je sve niz rijeku":

(Telegraf.rs)

Video: "Tukli su ga i na albanskom tražili novac": Komšinica pretučenog Radića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA