Naše najlepše pesme u Kenedi centru: Koncert "This is Serbia" održan u Vašingtonu za srpsku novu godinu

 
 
  • 0

Na repertoaru su bila dela srpskih kompozitora iz 19, 20. kao i 21. veka

Zvuci najlepših srpskih pesama doneli su duh pravoslavne Nove godine u Kenedi centar u Vašingtonu gde je održan koncert “Ovo je Srbija”. Na poziv naše ambasade u SAD tri istaknute srpske umetnice Nataša Rašić (mecosopran), Biljana Soldo (sopran) i Milica Sekulić (pijanistkinja) nastupile su u prepunoj sali pred američkom publikom 11. januara u kojoj su bili članovi srpskog i inostranog diplomatskog kora.

Na repertoaru su bila dela srpskih kompozitora iz 19, 20. kao i 21. veka, Davorin Jenka, Miloja Milojevića, Kornelija Stankovića, Petra Konjovića, Isidora Bajića, Josifa Marinkovića, Josipa Slavenskog, Zorana Hristića, Petra Krstića, Konstantina Babića, Dimitrija Golemovića i Maje Le Roux Obradovic.

Koncert u Vasingtonu this is serbia Foto: Privatna arhiva

Mecosopran Nataša Rašić ne krije oduševljenje ovim nastupom.

- Bila mi je velika čast da nastupim u Kenedi centru, s obzirom da je to jedna od najpoznatijih sala na svetu. Koncert "Ovo je Srbija" ("This is Serbia"), u organizaciji ambasade Republike Srbije u Vašingtonu bio je način da se srpska klasična muzika i kultura predstavi drugim narodima u Sjedinjenim državama. Izražavam veliku zahvalnost ambasadi na pozivu da održim koncert i na ukazanom poverenju. Posebno mi je milo što je "Milenium" sala bila prepuna i što se tražila "karta više". Koncertu su prisustvovali članovi našeg i stranog diplomatskog kora, američka publika ali i srpska publika - kaže Rašić.

Rašić kaže da nije očekivala neverovatno dobar prijem kod publike.

- Publika je sa oduševljenjem primila naše izvođenje domaćih kompozitora i drago mi je sto su reakcije bile sjajne. U tom smislu bih ovaj koncert posebno izdvojila, jer je u njemu spojeno predstavljanje srpske klasične muzike na "daskama" jedne od najznačajnijih sala na svetu - kaže Rašić.

Nataša Rašić rođena je i odrasla u Zemunu. Završila je srednju muzičku školu "Kosta Manojlović" odsek solo pevanje, a paralelno i Zemunsku gimnaziju. Nakon toga upisala je Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu i Muzičku akademiju, tako da ima zvanja master pravnik i master muzički umetnik i obe profesije paralelno obavlja.

Iza sebe imam preko 15 otpevanih uloga mecosopranskog faha i veliki broj otpevanih koncerata i resitala kako u inostranstvu - Italiji, Nemačkoj, Austriji, Rusiji, Americi, Sloveniji, Hrvatskoj, Rumuniji, Bugarskoj, tako i u Srbiji gde je nastupala kao solista u Narodnom pozorištu u Beogradu, Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, pozorištu na Terazijama kao i u svim srpskim značajnim koncertnim dvoranama.

Od najznačajnih mesta (koncertnih sala) na kojima je nastupala kao solista izdvaja "Čajkovski" u Moskvi i Filharmoniju u Sankt Peterburgu, a tome sada pridodaje i Kenedi centar u Vašingtonu.

(Telegraf.rs)

Video: Stop rasizmu! U Beogradu održana šetnja sa porukom u znak sećanja na ubistvo Roma Dušana Jovanovića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA