Bio je u lošem društvu, pa završio kod socijalnog radnika: Ovo je životna priča Massima Savića

 
 
  • 0

Massimo je rođen 6. juna 1962. godine u Puli, a srednju školu završio je u Zagrebu gde je i započeo svoju muzičku karijeru

Legendarni hrvatski pevač Massimo Savić (61) preminuo je danas u Zagrebu, a tužnu vest potvrdili su iz Aquarius Recordsa. 

Od pevača su se na društvenim mrežama emotivnom objavom oprostile supruga Eni i ćerka Mirna.

- Naš tata, suprug, ponos i ljubav, Massimo Savić, napustio nas je nakon kratke, ali herojske borbe. Iako je otišao s ovoga sveta, u našim će dušama živeti večno; nasmejan, topao, snažan, pun ljubavi i satkan od umetnosti. Zauvek ćemo biti tvoje cure. Eni i Mirna - stoji u njihovoj objavi.

Massimo je rođen 6. juna 1962. godine u Puli, a srednju školu završio je u Zagrebu gde je i započeo svoju muzičku karijeru.

Godine 1983., kao vođa legendarne new wave / synth-pop grupe "Dorian Gray" izdaje prvi album - "Sjaj u tami", te dve godine kasnije drugi album "Za tvoje oči".

Grupa se proslavila ponajviše zahvaljujući fenomenalnom prepevu grupe Walker Brothers "The sun ain't gonna shine anymore", ali i upečatljivom glasu Massima Savića.

Massimo je detinjstvo proveo u Istri. S 12 godina je otišao u Milano, a nakon toga, brodom iz Đenove, majka i sin krenuli su na putovanje brodom do Australije.

U Sidneju je dve i po godine živio u bogatoj porodici, gde je njegova majka Elde radila kao šef posluge jevrejske porodice Mos u elitnom delu grada. U Sidneju je mali Savić krenuo u Bellevue Hill, englesku školu gde je završio šesti razred, da bi se u sedmom osnovne vratio u Istru.

Međutim, u Australiji je zaboravio hrvatski te je ponovo počeo da ga uči kad se vratio.

Uz prijatelje iz Raše, s kojima se stalno družio, brzo se prilagodio. Biti član "bande" ulice Petar Drapšina, tu i tamo se potući da bi devojke curice odredile koji im je momak najdraži, bilo mu je tada važnije od muzike. U školi je bio odličan, pevušio je dečije pesmice i jedva je čekao subotu da bi dobro plesao u diskoteci RKUD Rudar Raša.

No, jedan nemili događaj menja sve. Radi slabe kontrole u vaspitanju, te naginjući lošem društvu i delinkventnom ponašanju, Massimo učestvuje u relativno ozbiljnom prestupu.

Bio je na straži dok su njegovi prijatelji krali stvari iz jednog supermarketa. Zato je zaradio redovni odlazak kod socijalnog radnika Branimira koji mu je zapravo pomogao da se stabilizuje i nađe novi život. Sve manje izlazi u loše društvo.

S majkom dogovara da će ona dići kredit, a on plaćati rate radeći preko učeničkog servisa. Tako je kupio električnu gitaru.

Odmah je počeo da je svira osam do deset sati na dan.

Massimo dolazi u Zagreb 1979. godine . Upisuje se u treći razred srednje škole Ruđera Boškovića (1980.) i ubrzo s Brankom Terzićem, Vedranom Čupićem i Emilom Krnjićem osniva grupu "Dorian Gray".

- Ja sam teško ži­veo u to vre­me. Ja i moj bu­bnjar dje­li­li smo je­dnu so­bu, širo­ku ko­li­ko i je­dan kre­vet. Spa­va­li smo za­je­dno u tom kre­ve­tu, a ni­smo ima­li do­volj­no da pla­ti­mo so­bu ne­go smo ce­pa­li dr­va sta­roj gospo­đi. Ko­pao sam vr­to­ve po Za­gre­bu ne bi li od go­spo­đa do­bio ode­ću od nji­ho­vih mr­tvih mu­že­va, ko­ju bih ka­sni­je pre­kro­jio da bih na po­zor­ni­ci izgle­dao ele­gan­tno - otkrio je medijima Massimo.

Godine 1983., kao vođa legendarne grupe "Dorian Gray" izdaje prvi - "Sjaj u tami", te dve godine kasnije drugi album "Za tvoje oči". Grupa se proslavila zahvaljujući fenomenalnom prepevu grupe Walker Brothers "The sun ain't gonna shine anymore", ali s upečatljivim glasom Massima Savića.

Za taj prepev zaslužan je Siniša Škarica kojeg je Massimov glas podsetio na vokal Scotta Walkera, bez obzira što članovi benda nisu imali pojma ko su Walker Brothers. I tako je nastao prvi hit Doriana Graya.

Na žalost, članovi benda tih godina su eksperimentisali s drogom. Oni su na to gledali "kao na uticaj za stvaranje muzike".

Bend se raspao 1986. godine, jer su članovi u Švedskoj potrošili dva i po puta više dana snimanja od onoga što je Jugoton bio spreman da plati.

Jugoton je tražio da ostatak potrošenih sati plate iz svoga džepa. Menadžer Marijan Crnarić uspeo je da dogovori 42 koncerta po bivšoj Jugoslaviji, koje su članovi benda odradili samo za dnevnice.

Ostatak zarade otišao je na pokrivanje duga Jugotonu. I bend se raspao zbog besparice i međusobnih optuživanja.

Nakon toga Massimo Savić započinje uspešnu samostalnu karijeru i objavljuje četiri albuma u saradnji sa Zrinkom Tutićem.

Sledi preokret u karijeri i art pop i rok projekti poput albuma na engleskom jeziku Elements ili vokal u grupi Metal Guru, uz istovremeno objavljivanje petog albuma u saradnji s Tutićem 1995. godine.

Upravo u vreme vrhunca hrvatske "dance" muzike. 1998.je otkazao saradnju Zrinku Tutiću. Mnogo godina kasnije rekao je da je "zdravljem platio saradnju s Tutićem".

Pet godina posle, Savić objavljuje novi album "Massimo".

Uzlazna putanja karijere počela je 2002., kad je potpisao ugovor s Aquarius Recordsom koji mu izdaje album "Vještina".

Željan povratka u bend, polako je okupio ekipu. "Alhemičari” se okupljaju i pevač kreće sa serijom koncerata. Nastaje album "Vještina II".

Albumi su to koji su ga vratili u sam vrh hrvatske pop-rok muzike.

Sredinom 2011. godine, Massimo objavljuje ogroman hit "Iz jednog pogleda", čiji je tekst i muziku napisao Predrag Martinjak. Ovo je bila prva saradnja između Massima i Peggyja, a proizvela je mnoštvo hitova.

Pesma "Iz jednog pogleda" doživela je ogroman uspeh te danas ima čak preko 15 miliona pregleda na YouTubeu.

2013. godinu posvetio je jubileju 30 godina karijere, a koncert karijere održao je u Areni Zagreb 5. decembra 2022.

Više puta nagrađen je i Porinom.

Massimo se više puta okušao i kao mentor, odnosno član žirija u pevačkim šou programima. Prvi put je to napravio 2015. kada je bio član žirija u RTL-ovom X Factoru. Dve godine kasnije Massimo je još jednom seo u žiri stolicu na RTL-u, no ovaj puta u Zvezdama. 2019. godine Massimo je postao jedan od mentora na hrvatskoj verziji svetski poznatog projekta The Voice.

Suprugu Eni upoznao je 1989. koja je tada pisala pesme Josipi Lisac. Imaju kćer Mirnu, novinarku i bivšu radijsku voditeljku.

Video: Ovako je Masimo pevao za sve zaljubljene, ali i one koji to nisu

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA