Toma Zdravković je jednu od svojih najtužnijih pesama posvetio ženi u koju se fatalno zaljubio

 
  • 1

U pitanju je pesma "Buket belih ruža"

Toma Zdravković je važio za jednog od najpopularnijih pevača na prostoru bivše Jugoslavije, a mnoge svoje pesme je posvetio ženama. Jednu od njegovih najtužnijih hitova je i "Buket belih ruža" . Ovu pesmu je posvetio izvesnoj plavokosoj Slavici, u koju se fatalno zaljubio dok je nastupao u Tuzli na početku svoje pevačke karijere.

Njihova veza nije dugo trajala.

Tokom šestdesetih, Toma je dobio telegram gde piše da je Slavica teško bolesna i da hoće da ga vidi. Posle nekoliko dana je preminula.

Zdravković joj je posvetio pesmu. "Buket belih ruža", navodi se u dokumentarnom filmu "To je Toma" reditelja Olivera Paunovića.

Poslušajte:

Tanja Bošković je imala samo reči hvale ta Tomu Zdrakovića.

- Snimali smo zajedno "Balkan ekspres". Te noći, koje smo tada provodili na onom keju ili u onoj kući na plaži na Dunavu je nešto što neprepričlivo - rekla je Tanja Bošković u dokumentarcu "To je Toma".

- Umeo je da vas zasmeje do suza. Ljudi, Toma Zdravković je bio činitelj. Neću zaboraviti i zahvalna sam mu do kraja života. Snimala sam  jednu emisiju o meni i pitali su me da li imam nekoga koga bi volela da pozovem da otpeva nešto. Ja sam želela da toma otpeva nešto. U stvari, potajno sam želela da napiše pesmu o meni. Nikada nije napisao pesmu o meni, ali mi je otpevao sve što sam želela ikada - rekla je iskreno Tanja.

Danica Maksimović je dokumentarcu rekla isto da je imala nezaboravno vreme sa Tomom Zdravkovićem. Prisetila se kako su njih dvoje pili rakiju na putu za Žabljak i kako joj je pevao jednu pesmu.

- Nisam mogla a da ne plačem. U nekim momentima nisam mogla da se suzdržim koliko je bilo emotivno i jako. Tu emociju koju sam ja pored njega osećala, to je jako retko... Ja sam se raspadala... - rekla je Danica.

Toma Zdravković je obožavao svoju majku Kosanu i bio vezan za nju, a posvetio joj pesmu "Majko".

- Jako je voleo svoju majku. Ona je jedna divna žena. Svaka čast. Ja nemam šta da kažem za nju. Žena koja je provela čitav život oko svoje dece i oko unučića. Sve što je uradila, svaka čast. Jako je bio vezan za majku - rekla je Tomina žena Gorgdana Zdravković u dokumentarcu "To je Toma".

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tuga

    21. novembar 2022 | 19:58

    Ssad su zajedno, bez muka ,bolova i tuge , ako nešto postoji budite srećni, tužna pesma sa puno emocija .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA