Kamerni hor Madrigal pretvorio Kolarac u katedralu iz doba renesanse

Ovaj hor, pored izuzetnog izvođenja, odlikuju raskošni autentični kostimi i stereofonski raspored na sceni

  • 0
madrigal Fotografije: CEBEF / Belkisa Beka Abdulović

Svetski poznati kamerni hor iz Rumunije, MADRIGAL – MARIN KONSTANTIN, sa dirigentkinjom Anom Ungureanu drugog dana BEMUS-a, 02. novembra 2022. u Kolarčevoj zadužbini oduševio je publiku posebnim audio-vizuelnim doživljajem kada je uz posebne projekcije pretvorio dvoranu u vanremenski prostor koji podseća na katedrale iz perioda renesanse.

Ovaj hor, pored izuzetnog izvođenja, odlikuju raskošni autentični kostimi i stereofonski raspored na sceni. Za kraj koncerta izvedena je kompozicija Stevana Stojanovića Mokranjca “Iz moje domovine”, uz solistu Silviu Nastase.

Danas je Rumunski nacionalni kamerni hor Madrigal - Marin Konstantin javna koncertna ustanova od nacionalnog značaja u okviru Ministarstva kulture Rumunije. Počasni direktor ansambla je međunarodno priznati dirigent Jon Marin, a od 2014. godine ustanovu vodi Emil Pantelimon. Glavni dirigent hora Madrigal je Ana Ungureanu – učenica i sledbenica maestra Marina Konstantina, a od 2016. godine pomoćni dirigent je Cezar-Mihail Verlan.

U novembru 2016. godine Nacionalni kamerni hor Madrigal-Marin Konstantin je zvanično proglašen za Ambasadora slobode, nade i mira, a dobitnik je i nagrade Žan Nusbaum i Elenor Ruzvelt u Palati Ujedinjenih nacija u Ženevi, tokom Globalnog samita o religiji, miru i bezbednosti.

Godine 2019. pored božićnih i uskršnjih turneja i koncerata, ansambl je bio sastavni deo La Cetra d'Orfeo Ay Amor!, projekta koji je osmislio i vodio belgijski muzičar Mišel Kujstermans na Međunarodnom festivalu Žorž Enesku, a u novembru su se deonice ženskog glasa (sopran i alt) pridružile Hamburškom simfonijskom orkestru, pod dirigentskom palicom Jona Marina na koncertu Doppelfenster: Beethoven und Pergolesi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA