Priče YU grupe pred koncert na Tašmajdanu: Žika Jelić otkrio kako je nastao bend i kako je dobio ime

 
 ≫ 
  • 2

Koncert YU grupe biće 10. septembra na stadionu "Tašmajdan"

Vrlo brzo, 10. septembra na stadionu "Tašmajdan", očekuje nas veliki koncert YU grupe u čast 52 godine postajanja benda. Muzičar Žika Jelić se podsetio prvog nastupa ovog sastava u zemunskoj Sinagogi. On je  objasnio je kako je formiran bend i kako je YU grupa dobila ime.

- Tamo negde davne 1970. godine, po našem povratku iz "Zelene lagune", iz Poreča, gde smo svirali tri meseca kao grupa Džentlmeni odlučujemo Dragi i ja i bubnjar Velibor Boka Bogdanović da izađemo iz grupe, da napustimo Džentlmene i da osnujemo grupu koja će se baviti isključivo autorskim radom - rekao je Žika Jelić i nastavio:

- Zoran Modli predloži 29. novembra 1970. godine, to je bio veliki nacionalni praznik, da mi tu sviramo i da se predstavimo publici po prvi put. Nismo imali ime. Velibor Boka Bogdanović, Dragi Jelić i ja, i Miodrag Mile Okrugić, klavijaturista, dobijamo ime tako što su posetioci imali pravo da predlože naziv novoj grupi koju upravo slušaju. Jedan od predloga Miroslava Stanivuka, on je naš zvanični kum, on kratko i jasno napisao YU grupa. Kasnije je objasnio. Ono YU je skranićenica od Jugoslavije, jer je tad Jugoslavija i ta skraćenica YU mnogo značila, ne samo u Evropi, nego i u svetu. Prihvatili smo predlog. Od tog dana pa do današnjeg dana, evo pune 52 godine nosimo s ponosom ime YU grupa. Publika je bila prezadovoljna, mi smo znali da smo na pravom putu i dalje se zna već šta se dešavalo - naveo je muzičar.

Podsetimo, na koncertu YU grupe nastupiće kao gosti i brojni poznati muzičari sa prostora bivše Jugoslavije, kao što su: Tihomir Pop Asanović, Momčilo Bajagić Bajaga, Janez Bončina Benč, Dejan Cukić, Nikola Čuturilo Čutura, Bora Đorđević, Zvonimir Đukić Đule, Bruno Langer, Sead Lipovača Zele, Saša Lokner, Dado Topić i Vlatko Stefanovski.

Video: Peca Popović o YU grupi

(Telegraf.rs)

Video: Sastanak Vučića sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA