≫ 

Barbara Pravi raznežila publiku u Beogradu: Francuske šansone i "Tamo daleko" za kraj

Mlada umetnica od nepunih 30 leta je aktuelna zvezda savremene francuske šansone i gostovala je prošle noći u zemlji svojih predaka, a njeno pravo ime je zapravo - Barbara Pjević

  • 0
barbara pravi Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Koncert francusko-srpske šansonjerke Barbare Pravi održan je sinoć u Beogradu na sceni Botaničke bašte Jevremovac, u okviru jubilarnog, 30. izdanja festivala BELEF.

Najemotivniji trenutak veoma sadržajnog i višeslojnog koncerta bio je kada se na sceni pojavio njen deda Srbin, kome je posvetila poznatu pesmu upravo tog naziva "Deda".

barbara pravi Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Mlada umetnica od nepunih 30 leta je aktuelna zvezda savremene francuske šansone i gostovala je ove noći u zemlji svojih predaka, a njeno pravo ime je zapravo - Barbara Pjević.

- Dobro veče, Beograd. Kako ste? - na srpskom je Barbara pozdravila publiku, sa francuskim akcentom. Onda je prešla na engleski, očigledno joj je tako bilo lakše da komunicira, i simpatično je delovala dok je uporno uzvikivala "hvala lupo", a onda pred kraj nastupa je shvatila da greši te se ispravila.

- Tako mi je drago i divno što sam večeras ovde. Kod vas imam porodicu, moje rođake - otkrivala je Barbara svoje poreklo i onda prešla na svoju set listu pesama sa dosadašnjih albuma i predstavila svoju međunarodnu ekipu muzičara na sceni - Tom, Dzef i Maja.

U pratnji tročlanog benda ali sa pet instrumenata (klavir, kontrabas, klavijature, violončelo, bubanj), pop umetnica je sprovodila ljubitelje francuske muzike kroz svoj opus i karijeru koja je počela 2015. godine. Šira muzička publika u Srbiji upoznala je njen rad prošle godine, kada je bila takmičarka za Francusku na Pesmi Evrovizije sa kompozicijom “Voila?”. Osvojila je drugo mesto, što je najbolji plasman Francuske na Evroviziji u poslednjh 20 godina.

- Ne umem dovoljno da vam dočaram rečima koliko sam presrećna što sam u Srbiji. Trudim se da malo potisnem svoje emocije, ali znajte da sam veoma uzbuđena - govorila je muzičarka.

Veliki broj posetilaca je sinoć u dahu pratio veoma inspirativan nastup pevačice gde je uključeno dosta njenog plesa, veoma strastvenog muziciranja i posvećenosti.

- Kada pesma izađe u javnost, ona više nije moja. Čim je objavljena, pesma postane tuđa, odnosno pripada onima kojima je potrebna - smatra francusko-srpska šansonjerka.

Osim pevanja i dinamičnog plesa punog energije na sceni, Barbara je dokazala da ume veoma vešto da svira klavir, ali i bubanj veoma eksplozivno.

Bila je izuzetno komunikativna sa auditorijumom, na ličnom planu se otvarala i otkrivala da su je emotivne veze prvo sa Špancem i kasnije sa Francuzom inspirisale za pojedine pesme, koje je dočarala.

Za numeru "Party" veoma maštovito i kreativno je osmislila da publika glumi kišu putem topota svojih ruku o kolena ili stolicu i na srpskom ponavljala "kišovito veče" uz osmeh, ali nevreme nije posetilo ovaj koncert.

Na poznatoj francuskoj ceremoniji “Victoire de la Musique” (Pobeda muzike) proglašena je otkrovenjem 2022. godine, a svetski mediji su je poredili sa čuvenom Edit Pjaf nahvalili je rečima i «Takav talenat rađa se jednom u deset godina”.

Ljubitelji francuske šansone prate njenu karijeru, od početka (2015) kada je izabrana za izvođača muzike u filmu “Hajdi” prema čuvenoj knjizi Johane Špiri, a i glumila je u francuskom mjuziklu “Jedno leto 44”.

Barbara tokom 2017. započela je solo karijeru i objavila prvi mini-album “Barbara Pravi".

barbara pravi Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Drugi mini-album “Reviens pour l''hiver” (Vrati se kad dođe zima) objavila je 2020, na početku pandemije, i otpevala je numere i sa tog izdanja, kao i naslovnu kompoziciju sa trećeg materijala - “Les Pri?res” (2021) ili "Molitve".

"Ne mogu vas pustiti večeras da odete kući bez "Voila". Kako se ove dve reči slažu, Hvala i Voala. Vama puno hvala za ovu predivnu noć", sve vreme je bila uzbuđena Barbara Pravi.

Muzička dama često ističe svoje srpsko poreklo, mada u njoj ima jevrejske, alžirske, poljske i persijske krvi.

Pesmu “Deda” posvetila je upravo svom dedi, Srbinu koji je želeo budućnost bez granata i rovova i kao mladić izbegao u Pariz.

barbara pravi Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Pesma nosi reči ljubavi za koje nikada nije imala hrabrost da poruči toj važnoj figuri u svom životu, tako bliskoj i tako dalekoj, kako je ona govorila.

Pred kraj je otpevala upravo nežnu baladu "Deda" i otkrila da je njen heroj u publici.

Kada je završila pesmu, u suzama je dočekala svog deku iz prvih redova i dugo ga grlila, što je bio ubedljivo najemotivniji trenutak 90-minutnog koncerta.

Junak te pesme je imao tremu pri obraćanju posetiocima i samo se zahvalio Srbiji što je podržala Barbaru na Evroviziji 2021 i dala joj glasove za pobedu.

barbara pravi Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

- Bilo je nedoumica da se pojavim na sceni ili ne, i onda su mi rekli ako hoću da dođem, onda moram da budem kratak - nasmejao je Barbarin deda masu ljubitelja šansone i dobio aplauz.

- Moja unuka često peva ovu pesmu "Deda", jer se možda boji da ću da je zaboravim. Zato me stalno podseča i doziva me "Deda, deda" - publika se nakon ovih reči raznežila.

Na repertoaru su bile i veoma ozbiljne, zrele, osvesćene, emotivne pesme kao “Chair” (Telo) o teškom iskustvu abortusa ili “Malamour” (Pogrešna ljubav) o bračnom nasilju.

Za kraj na skoro pravilnom srpskom Barbara Pravi je oduševila publiku sa antologijskom kompozicijom "Tamo daleko" i time efektno zaokružila sat i po muzičkog druženja.

(Telegraf.r/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA