Priča o "Livin' On a Prayer": Džon Bon Džovi je nije hteo na albumu, a razgovor sa Samborom je sve promenio

 
 
  • 1

Grupa Bon Jovi je mogla vrlo lako da ostane bez svog legendarnog hita

Grupa Bon Jovi je tokom decenijama postojanja objavila niz svestkih hitova, a jedan od najpoznatijih je "Livin' On A Prayer" iz 1986. godine . Bila je na mnogim listama na prvim mestima, a i dan danas se rado sluša.

Međutim, vrlo lako je moglo da se desi da ovaj klasik ne ugleda svetlost dana.

Frontmen Džon Bon Džovi nije voleo originalnu verziju pesme "Livin' On A Prayer" i bio je blizu odluke da je ne uvrsti u album "Slippery When Wet". Ipak, glavni gitarista Riči Sambora bio je "glas razuma", te je ubedio pevača da je pesma dobra.

- Sećam se da sam izašao iz sobe sa Ričijem (Samborom) i rekao: "Eh, ok je. Možda treba da je stavimo u saundtrek za neki film - rekao je Džon Bon Džovi svojevremeno za "The Irish Times" i tako dao do znanja da mu se pesma nije dopala.

Ipak, došlo je do preokreta.

- Riči me je pogledao i rekao mi: "Ti si idiot. Veoma je dobra (pesma)." Ja sam rekao: "Samo ne znam gde idemo sa ovom pesmom" - naveo je Džon Bon Džovi.

Do rešenja se na kraju došlo. Pesmu su Džon Bon Džovi, Riči Sambora i ostatak grupe Bon Jovi preradil , od bas gitare do bubnjeva, i dali "Livin' On A Prayer" novo ruho. Riči Sambora je koristio takozvani talkbox (elektronski uređaj koji omogućava gitaristi da pravi izobličene zvukove svojim ustima), što joj je dalo pesmi veoma prepoznatljiv zvuk. Taj efekat možete čuti na početku same numere, kao i tokom numere.

- Znate da tu stvar (talkbox) nije lako svirati. U suštini sve se napaja kroz cev od jednog inča koja ide u vaša usta. Zatim pokušavate da pevate kroz u mikrofon uživo. Pokušao sam jednom. Prokleto će skoro da ti skine lice. Očne jabučice ti iskaču iz duplje - rekao je Džoni Bon Džovi 2009. godine u intervjuu za magazin Q, prenosi songfacts.com.

Bon Jovi - "Livin' On A Prayer":

Kada je reč o tekstu pesmu, glavni likovi su Tom i Đina, par iz radničke klase koji se bori da sastavi kraj s krajem. Tomi gubi posao pristaništa zbog štrajka, dok Đina radi kao konobarica u restoranu. Priča je bila zasnovana na događajima iz stvarnog života koje su Džon Bon Džovi i tekstopisac Dezmond Čajld doživeli 1970-ih.

- Radi se o načinu na koji se dvoje dece, Tomi i Đina, suočavaju sa životnim borbama i kako ih njihova ljubav i ambicije vode kroz teška vremena. To je radnička klasa… rekao je Bon Džovi i dodao:

- Želeo sam da ispričam priču o ljudima koje sam poznavao. Dakle, umesto da radim ono što sam uradio na pesmi "Runavay", gde devojka nije imala ime, dao sam im imena, što im je dalo identitet... Tomi i Đina su "ne dve specifične osobe - oni predstavljaju stil života." - rekao je roker.

Inače, Tomi i Đina se takođe pominju u Bon Jovijevom singlu iz 2000. "It's My Life".

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA