Narodni orkestar RTS-a proslavlja 88 godina: Svečani koncert 7. aprila u Domu Vojske Srbije

 
 ≫ 
  • 4

- Narodni orkestar gaji kroz generacije koje dolaze i upravo ovaj koncert koji pripremamo je jedna takva misija, mogu slobodno reći, u očuvanju našeg narodnog blaga - rekao je Vlada Panovič

Narodni orkestar Radio-televizije Srbije slavi 88 godina postojanja i rada, nedavno mu je uručena i Vukova nagrada, a tim povodom organizuje se koncert koji je zakazan za 7. april u Domu Vojske Srbije.

Vlada Panović, umetnički rukovodilac, 2010. godine preuzeo je palicu od Ljubiše Pavkovića, koji je gotovo tri decenije vodio Narodni orkestar.

- Na sreću lepe narodne muzike koju, evo, već skoro 90 godina, Narodni orkestar gaji kroz generacije koje dolaze i upravo ovaj koncert koji pripremamo je jedna takva misija, mogu slobodno reći, u očuvanju našeg narodnog blaga. I mi nastavljamo, naravno, tim putem da plovimo našim umetničkim brodom - rekao je Panović u Jutarnjem programu RTS-a.

Kako je navedeno, glavne uloge na ovom koncertu imaće mladi ljudi i mladi izvođači.

- Radio Beograd je sve vreme bio jedan kulturni centar, zajedno sa Narodnim orkestrom, narodne muzike, gde su najveća imena potekla. Pomenuću neku zadnju generaciju, kao što je Cune Gojković, Lepa Lukić, Tozovac i drugi. I sigurno da nije Narodnog orkestra i Radio Beograda koji su škola, ne bi bilo ni one prave narodne muzike - rekao je Panović.

Nenad Vasilić i Big Bend RTS 30. aprila u DOB

Beogradska publika imaće ekskluzivnu priliku da prisustvuje koncertu Nenada Vasilića i Big Benda RTS, koji Dom omladine Beograda, Beogradski džez festival i Muzička produkcija Radio-televizije Srbije organizuju povodom Svetskog dana džeza, 30. aprila u Velikoj sali DOB, saopštili su organizatori.

Tradicionalno, koncert povodom Svetskog dana džeza je uvod u predstojeći, 38. Beogradski džez festival, koji će biti održan u poslednjoj nedelji oktobra.

Nenad Vasilić, priznati džez kontrabasista i kompozitor, prisutan je na evropskoj muzičkoj sceni više od 25 godina.

Svoje autorske kompozicije, inspirisane balkanskim ritmovima, džezom i klasičnom muzikom, sa velikim uspehom izvodi u različitim sastavima - od dua do seksteta, kao i na solo nastupima.

Na koncertu u Domu omladine, Vasiliceve originalne kompozicije biće izvedene u potpuno novim aranžmanima, iz pera aranžera iz Amerike, Austrije ii Srbije. Atraktivnost ovog nastupa ogleda se i u tome što je "Balkan džez" muzika do sada u čitavom svetu veoma retko izvođena sa orkestrima Big Bend formata, a ovaj koncert će biti ujedno i svetska premijera Vasilićeve muzike u "novom ruhu".

Ovaj koncert realizuje se u sklopu nastavka programsko-poslovne saradnje između Muzičke produkcije RTS i Doma omladine Beograda.

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BASA

    5. april 2022 | 19:04

    Srecan Rodjendan Narodnom Orkestru RTS-a I RTS-u ! Ziveli !

  • Dolmar

    5. april 2022 | 15:47

    Taj orkestar su godinama na svojim plećima nosili čuveni Vasići.. "Boško Vasic, Nikola Vasić Dobrica Vasić itd.. ali se njihova imena veoma malo spominju..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA