≫ 

Mladi, lepi i nadareni: Predvođeni Stefanom Milenkovićem, ovi muzičari u Dubaiju predstavljaju Srbiju

Najbolje iz Srbije

  • 4

Najbolji srpski gudači predvođeni Stefanom Milenkovićem predstaviće poseban program pažljivo osmišljen za Dan državnosti Srbije na Svetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai.

Stefan Milenković, višestruko nagrađivani violinski solista, profesor muzike i humanitarac je u saradnji sa nacionalnom platformom Srbija stvara, čiji je kreativni ambasador, raspisao je prošle godine konkurs za izbor najtalentovanijih mladih virtuoza koji će svojim nastupom predstaviti Srbiju na Svetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai.

Rezultat toga je gudačka reprezentaciju mladihkoju čine pretežno studenti od 18 do 26 godina, neki od njih se usavršavaju u inostranstvu, ali isto tako nastupaju širom Srbije i samim tim predstavlalju svoju zemlju na festivalima i takmičenjima.

Stefan Milenković i gudačka reprezentacija mladih Stefan Milenković i gudačka reprezentacija mladih / Foto: Nebojša Babić

- Kao neko ko dugi niz godina radi sa decom i mladima, izuzetno mi je drago što će našim mladim umetnicima biti pružena ovakva šansa, da na najvećoj svetskoj manifestaciji predstave svoju zemlju i svoj talenat učešćem u našoj jedinstvenoj gudačkoj muzičkoj reprezentaciji Srbije, verujem da ćemo zajedno stvoriti nešto zaista originalno i posebno - ističe Milenković, koji je i sam dugogodišnji kreativni ambasador nacionalne platforme Srbija stvara.

On je objasnio kako je nastala ova neobična reprezentacija.

- Znali smo da je EXPO jedan od centralnih događaja na svetu. Tokom jednog razgovora sa organizacijom Srbija stvara, čiji sam kreativni ambasador, pojavila se ideja da za Dan državnosti okupimo najbolje, najperspektivnije mlade muzičare i napravimo mali ansambl. Svi su bili oduševljeni tom jednom zajedničkom idejom i preko konkursa oni su izabrani.

Jedan od napih najpoznatijih viilinista istakao je da je veliko zadovljstvo raditi sa grupom koja je toliko entuzijastična i srčana. Kako je rekao, sati prolaze kao minuti.

Program se sastoji od dva segmenta.

- Prvi je vrlo oficijelan, od svega 10 minuta gde će svirati deo "Nacionalne svite" koju je pisala Ana Krstajić i jednu arapsku kompoziciju, koja je tamo jedna od najpopularnijih melodija. To je jedna vrsta ode, priča o toj zemlji, njenoj lepoti i osnivaču Emirata. Mislili smo da to bude jedna vrsta zahvalnice našim domaćina. Uveče je celovečernji koncert, tu ćemo svirati Medelsona, Šestakoviča, Čajkovskog... Nešto što je raznoliko, ali ujedni i klasičan repertoar kome su se oni posvetili - rekao je Milenković, koji će nastupiti i sa njima, i kao solista.

Gudačku Reprezentaciju Mladih čine Andrijana Durmišević (violina), Olivera Mitrović (violina), Kata Stojanović (violina), Sofija Glavičić (violina), Miona Topalović (violina), Dunja Stojković (violina), Anja Milošević (viola), Magdalena Matić (čelo), Strahinja Mitrović (kontrabas).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA