"Vašington post" preneo vest o smrti Balaševića: Voljeni pevač na etnički podeljenom Balkanu

Punio je koncertne sale u svim zemljama nastalim iz šest bivših jugoslovenskih republika

  • 5
Đorđe Balašević Washingtonpost Foto: ATA images, Printskrin: washingtonpost.com/

Ugledni američi dnevnik "Vašington post" preneo je vest o smrti srpskog pevača Đorđa Balaševića, koji je umro danas od posledica korona virusa u 68. godini.

Kako se navodi, Balašević je pre tri dana primljen u bolnicu u Novom Sadu, bolujući od upale pluća koja je izgleda bila komplikacija COVID-19. Državna televizija RTS javila je da u petak umro u bolnici.

- Balašević je svoju karijeru započeo krajem 1970-ih i početkom 1980-ih, prvo nastupajući u bendovima, pre nego što je postao solista sa svojom mekom pop muzikom i duhovitim tekstovima. Kada se Jugoslavija raspala u etničkom ratu ranih 1990-ih, Balašević se otvoreno usprotivio nacionalizmu koji je podgrevao sukobe. Zbog njegovih stavova, glavni mediji u Srbiji izbegavali su Balaševića tokom ratne ere - ocenio je "Vašington post".

Ostao je omiljen širom etnički podeljenog balkanskog regiona nakon ratova, puneći koncertne sale u svim zemljama nastalim iz šest bivših jugoslovenskih republika.

Mediji u Hrvatskoj i BiH odmah su preneli vest o Balaševićevoj smrti, koja se takođe široko delila na društvenim mrežama.

Bosanski novinski portal Kliks opisao je Balaševića kao "legendarnog" izvođača čije su pesme mogle "da u publici podstaknu najdublje osećanja". Hrvatska državna televizija HRT evocirala je Balaševićevu "krajnje antiratnu i pacifističku poziciju koja je prisutna u mnogim pesmama, koncertnim govorima i intervjuima".

Video: Umro poznati srpski pesnik i kantautor Đorđe Balašević

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    19. februar 2021 | 22:41

    Ono što u ljudima postoji zversko ne može se ukrotiti nikakvim poklonom, koliko se to može ukrotiti lepom rečju .Djordje Balasevic uvek to koristio sa svim ljudima ma koje vere i nacije bile ,zato je i dobio respekt bivse Juge

  • MILE

    20. februar 2021 | 00:14

    Ko deli Srbiju? Pa ovi koji lupaju negativno na komentare o smrti pok. Djordja Balasevica.

  • Невена

    19. februar 2021 | 23:58

    Мислим ако је то тако навео Вашингтон пост онда је то заиста тако зар не? А ако неко не мисли као они као што је случај самном онда је тај неко "мрзтељ" и све најгоре ... пиххх које једноумље и која диктатура!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA