Šakira prodala prava na sve svoje pesme: "Hips Don't Lie" i "Whenever, Wherever" pripadaju drugom

 
 ≫ 
  • 0

Pre toga to su učinili Blondi i Nil Jang

Šakira Šakira / Foto: Tanjug/AP

Šakira je poslednja u nizu muzičara koje su prodali autorska prava na svoja ostvarenja, i to za multimilionske sume.

Svih svojih 145 pesama, uključujući i hitove Hips Don't Lie, Whenever, Wherever i She Wolf, ona je prodala Hipgnosis Song fondu, koji je nedavno kupio muziku Blondi i Nila Janga.

Podsetimo, ovo su pesme koje su Šakiru učinili latino pevačicom sa najvećim brojem prodatih albuma - preko 80 miliona širom sveta.

Kompanija Hipgnosis nije želela da otkrije koliko su odrešili kesu za Šakirinu muziku, ali obično se u tim slučajevima daje ekvivalent onome što bi umetnik inače od autorskih prava zaradio u prvih 15 godina.

A sa porezom koji neće morati da plati, procene su da će ona odjednom dobiti novac koji bi inače sporadično dobijala narednih 25 godina.

Muzičarima ovakvi dogovori pružaju momentalnu finansijsku sigurnost, dok se Hipgnosis, koji odsada poseduje ove pesme, verovatno nada da će profitirati od novih striming servisa na kojima će se ove pesme naći, od dozvola za upotrebu u filmovima i serijama, reklamama, kaverima i nastupima drugih umetnika.

(Telegraf.rs)

Video: Predstavljeno prvo kolo Izabranih dela Svetislava Basare na Sajmu knjiga

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA