Jedan od najlepših valcera je stvorio čovek srpskih korena: Svira se u svetu, izvodio ga Sinatra

 
 
 ≫ 
  • 2

Rumunski kompozitor poreklom iz Srbije Jovan Ivanović stvorio je muzičko remek-delo

Jovan Ivanović, Frenk Sinatra, Andre Rieu Jovan Ivanović, Frenk Sinatra, Andre Rieu Foto: Wikimedia johann-strauss.org.uk/Columbia Pictures Corporation, Youtube/AndreRieuFansRomania

Planetarno poznati valcer, po mnogima jedan od 10 najboljih na svetu, "Talasi Dunava" (eng. "Waves of the Danube", nem. "Donauwellen") ste sigurno čuli, a da li ste znali da je isti kompovao čovek koji je bio srpskih korena.

U pitanju je rumunski kompozitor srpskog porekla Jovan Ivanović (1845-1902) (rum. Ion Ivanovici). Rodio se 1845. godine u Temišvaru, u tadašnjoj Austrougarskoj. Kao dete je počeo da se interesuje za muziku, kada je počeo da svira flautu.

Kada je pristupio 6. armijskom puku, naučio je da svira klarinet. Jovan je postao jedan od najboljih muzičara u svom puku, te je nastavio muzički da se obrazuje. Sarađivao je sa Emilom Lerom, koji je bio jedan od najznačajnijih muzičara druge polovine 19. veka.

Stvorio je preko 350 kompozicija, a 1880. godine, Ivanović je komponovao svoj najpoznatiji valcer "Talasi Dunava", koji je bio posvećen Emi Gebaur, supruzi muzičkog izdavača Konstantina Gebaura. Ovo Jovanovo muzičko delo ubrzo dobija na značaju, a 1889. godine izvedeno je na Svetskoj izložbi u Parizu, a u Americi prvi pu 1896. godine.

Ipak, valcer "Talasi Dunava" je u Sjedinjenim Američkim Državama je tek "zaživeo" pola veka kasnije. Kompozitori Al Džolson i Sol Čaplin su kreirali komoziciju pod nazivom "The Anniversary Song", koja je bazirana na melodiji Ivanovićeve muzike.

I takva adaptacija "Talasa Dunava" bila je poznata u svetu, a svojevremeno ju je otpevao i slavni Frenk Sinatra...

... kao i Tom Džons...

.... i Pet Bun.

Kada je reč o filmovima, valcer "Talasi Dunava" Jovana Ivanovića pojavio se u ostvarenju "Dishonored", u kojem je igrala čuvena glumica Marlen Ditrih (kompozicija može da se čuje na kraju snimka, prim.aut).

I dan danas se valcer "Talasi Dunava" rado svira. U novijoj istoriji sa uspehom izvodi čuveni holandski violinista Andre Rieu sa svojim muzičarima.

Podsetimo se kako je maestro Rieu odsvirao delo Jovana Ivanovića u krcatom amfiteatru u Berlinu 2000. godine:

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA