Na današnji dan rodio se legendarni Fredi Merkjuri: Jedan hit grupe "Queen" je posvetio Elvisu

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Na današnji dan, 5. septembra 1946. godine, rodio se jedan od najvećih pevača svih vremena, Fredi Merkjuri. Čuveni frontmen grupe "Queen", koji bi da je živ proslavio 78. rođendan, otpevao je tokom života mnogo pesama uz koje su odrastale generacije

Jedna od njih je svakako "Crazy Thing Called Love" iz 1979. godine. Ovaj hit grupe "Queen" Fredi je posvetio legedarnom Elvisu Prisliju, a kako je u jednom intervjuu izjavio bubnjar Rodžer Tejlor, Merkjuri je ceo tekst napisao za svega 10 minuta u kadi u jednom hotelu u Minhenu.

Pesma "Crazy Thing Called Love" je postala planetarni hit, bila na prva na svetskim top listama.

Fredi ju je često izvodio na akustičnoj gitari, a podsetimo se kako je to uradio 1985. godine na muzičkom događaju "Live Aid":

Merkjuri  je započeo svoju više nego uspešnu karijeru davne 1969. godine. Sa grupom "Queen" snimio 15 studijskih albuma, na kojima su se nalazili hitovi poput "We are The Champions", "We Will Rock You", "Radio Gaga", "The Show Must Go On", koji se i dan-danas rado pevaju i slušaju

Vodio je estravagantan način života, koji je bio prožet brojnim aferama povodom njegovog seksualnog opredeljenja. Merkjuri se prvobitno deklarisao kao biseksualac, međutim deset poslednjih godina života bio je okrenut isključivo muškim partnerima.

Osim saradnje sa  grupom "Queen", Merkjuri je bio i uspešan solo pevač, a poznat je po radu sa katalonskom divom Monserat Kabalje i britanskim pevačem Dejvidom Bouvijem.

Kao što smo naveli, frontmen popularne britanske grupe preminuo je 24. novembra 1991. godine, a prema sopstvenoj želji i verovanju, kremiran je.

Fredi Merkjuri je i posle smrti ostao uticajna ličnost. Britanskom pevaču podignut je spomenik u švajcarskom gradu Montreu, gde je okupljaju ljubitelji njegovo rada i dela.

(Telegraf.rs)

Video: Fascinantno! Oživeo je jednog od najboljih pevača svih vremena

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA