"Knjiga koja nema cenu": Predstavljeno delo "Crteži i kaligrafija F.M. Dostojevskog" na Sajmu knjiga

 
A. G.
A. G.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Književnost Fjodora Mihajloviča Dostojevskog zauzima posebno mesto u svetskoj literaturi zbog svoje dubine i sposobnosti da prikaže kompleksnost ljudske duše. Dela poput Zločina i kazne, Braće Karamazovih i Idiota istražuju moralne dileme, filozofska pitanja i psihološke borbe, što ih čini univerzalno relevantnim. Njegov rad preoblikovao je roman kao formu, uvodeći jedinstveni stil i pristup koji su inspirisali mnoge pisce širom sveta.

Ono što je manje poznato široj javnosti, a što je do sada bila mala tajna literarnog sveta, jeste Dostojevski­jeva ljubav prema grafičkoj umetnosti, kaligrafiji i arhitekturi. Uz svoje tekstove često je ostavljao crteže likova i scena, dajući im poseban duh i neobičnu životnost. Ovi crteži nisu bili samo dodaci – bili su produžetak njegovih misli i emocija, produbljujući osećaj prisnosti sa likovima i unoseći u priče dodatnu slojevitost.

Na taj način, njegovi likovi nisu ostajali samo u okvirima književnosti, već su kroz ovaj umetnički izraz postajali stvarniji, gotovo kao ljudi od krvi i mesa. Ova fascinantna praksa, koja tek sada nalazi put do javnosti, otkriva novu dimenziju Dostojevskog kao umetnika i dodatno potvrđuje njegov značaj i uticaj koji traje i danas, ujedinjujući književnost i vizuelnu umetnost u neponovljivu celinu. Knjiga "Crteži i kaligrafija F.M. Dostojevskog" otkriva tajnu ljubavi Dostojevskog prema kaligrafiji.

Upravom na na promociji ovog dela, u izdanju Službenog glasnika, su na Sajmu knjiga u sali "Ivo Andrić" govorili doc. dr Ana Jakovlјević Radunović, prevodilac i urednik Mr Vesna Smilјanić Rangelov, pisac i izdavač Zoran Živković, a glumac Bojan Žirović je čitao odlomke iz knige.

"Ona je jedina knjiga koja nema cenu - trenutno se samo izlaže i samo izlaže", navela je Vesna Smilјanić Rangelov.

Ana Jakovljević Radulović navela je da je u pitanju sveti gral srpske dostojevistike.

"Crteži pokazuju Dostojevskog stvaraoca u trenutku stvaranja", ističe ona.

Ovu knjigu niko u Srbiji nije imao, kao ni na teritoriji bivše Jugoslavije. Velika radost što se to pojavilo, ali i ljubomora što će neko imati tu knjigu. Ništa u životu ništa nisam platio koliko i ovu. Ja bih platio i duplo više samo da je dobijem. Nudi vam da uđete u sam um Dostojevskog i to Dostojevskog koji stvara", naveo je Zoran Živković.

(Telegraf.rs)

Video: Mladen Šarčević o Velikom atlasu Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA