Predstavljena monografija "Milić od Mačve - srpski barbarogenije"

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Izdavačka kuća "Klet" predstavila je monografiju Olivera Tomića "Milić od Mačve - srpski barbarogenije", posvećenu srpskom slikaru Miliću Stankoviću (1934-2000), pred brojnim poštovaocima umetnosti u Narodnom muzeju u Beogradu.

Direktorka "Kleta" Dragana Knežević izrazila je zadovoljstvo povodom predstavljanja monografije u trenutku kada ta izdavačka kuća obeležava 20 godina postojanja.

"Milićev rad obogatio je svet bojom, oblicima i emocijama. Njegovo stvaralaštvo govori univerzalnim jezikom lepote i kreativnosti. Ova knjiga nije samo zbir njegovih dela, već iintrospektivan pogled, umetnički put misli i inspiracije", ocenila je Knežević.

Video: Promocija izdanja Milić od Mačve – srpski barbarogenije

Tomić je istakao da je umetnik Milić od Mačve jedinstvena pojava u srpskom i jugoslovenskom slikarstvu i "retka zver" na evropskoj sceni svog vremena.

"Po čemu je on to osoben i kakve je prirode njegova autentičnost pokušao sam da opišem u knjizi koja je pred vama. Ona je bogato ilustrovana, a tekst sažet. Što pažljivije se posmatraju njegove slike, to se više upoznaje sam Milić", ocenio je autor.

Direktor razvoja "Kleta" Ivan Perić je istakao da je Tomić napisao monografiju na "jasan, precizan i stručan" način.

"Monografiji smo želeli da pristupimo tako da prvi deo bude tekst, a da drugi čine reprodukcije dela. Pored toga, trudili smo se da bude i hronološki, ali i tematski", objasnio je Perić.

Stankovićeva ćerka Simonida Stanković je naglasila da je objavljena publikacija "divovska i kolosalna" i zahvalila sestri Jeleni Stanković bez koje "monografije ne bi bilo".

"Milićeva umetnost i njegov značaj ima svaki čovek koji je celovit, koji je ritualan i ukorenjen, a istovremeno teži kroz vertikalu, ka onom najvišem", ocenila je Stanković.

Video: Simonida Stanković: Umetnost prepoznaje onaj koji je celovit

Čitaoci i gledaoci imaće priliku da pogledaju 340 reprodukcija dela jednog od najznačajnijih srpskih umetnika.

Takođe, čitajući monografiju publici će biti otkrivene istorijske, kulturne i mitološke teme, kao i doprinos Stankovića srpskoj kulturi.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Bajaga o GODUM nagradi i šta mu je karijera donela

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA