Milena Marković: Sve umetničke discipline daju lepotu i smisao životu

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Program "Atlas obojen nebom" održan je u okviru Međunarodnog sajma knjiga, gde je, kroz razgovor sa pesnikinjom Milenom Marković, predstavljen portret njenog književnog stvaralaštva.

Razgovor sa pesnikinjom vodili su književni kritičar Nikola Marinković i novinarka Jovana Milovančević u sali "Ivo Andrić" na Beogradskom sajmu.

Milovančević je razgovor započela citatom koji Marković često ističe, a koji se odnosi na pisce koji su "krilati i rogati", čime književnica nastoji da demistifikuje ovo značenje.

"Pisci sami sebe mistifikuju, što je naučeno ponašanje. U književnosti, priča o krilatim i rogatim delimično se može posmatrati kao podela na romantičare i klasičare, proroke i prokletnike," objasnila je Marković.

Marinković je naglasio da lirski subjekt u njenoj poeziji nosi univerzalno značenje, a naslovi poput "Pas koji je pojeo sunce", "Istina ima teranje" i "Crna kašika" predstavljaju samo deo njenog proznog opusa.

Marković je istakla da je zadatak kritičara da definišu šta književnost jeste, a šta nije.

"Knjiga je medijum iz kog progovaraju sile. Sve umetničke discipline daju lepotu i smisao životu. Film, knjiga i pozorišna predstava su umetničke discipline koje su meni mnogo puta dale smisao, bila to lepota i harmonija, ili groteska", izjavila je Marković dok su naslovi "Drame", "Deca" i "Pesme za žive i mrtve" stajale na stolu ispred nje.

Govoreći o slobodi, istakla je da se ona najviše izražava kroz reči, ali i da to može da predstavlja i oblik obmane.

"S druge strane, sloboda je poziv ljudima da se neprestano upuštaju u nove izazove. Sloboda se ogleda u onima koji rade na sebi najbolje što mogu," smatra Marković, dobitnica nagrada "Đura Jakšić" i "Biljana Jovanović" za delo "Ptičje oko na tarabi".

Marković je objasnila da o autentičnom iskustvu niko nema prava da sudi.

"Važno je da ono što je istinito doprinese duši. Lažno prepoznaju oni koji imaju razvijen ukus," dodala je Marković, ističući da je odgovornost škola i fakulteta da razvijaju ukus svojih učenika.

Marković je navela da je folklorna fantastika deo njenog identiteta i da služi onima koji se bore s egzistencijalnim pitanjima.

Pored poezije, napisala je i nekoliko drama koje su izvođene na domaćim i međunarodnim scenama, kao što su "Šine", "Brod za lutke" i "Šuma blista".

Takođe, pisala je scenarije za filmove "Sutra ujutru", "Beli, beli svet" i "Otadžbina".

Ove godine, Marković je počasni gost Sajma knjiga, koji je juče svečano otvorila.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Milena Marković otvorila 67. Sajam knjiga u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA