U Americi cvetaju knjižare specijalizovane samo za ljubavne knjige, u SRB se traže trileri

 
S. Ž.
S. Ž.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

U SAD cvetaju knjižare specijalizovane samo za ljubavne knjige,u SRB se traže trileri

Širom Amerike počele su da niču knjižare specijalizovane samo za jednu vrstu literature, čija je tema isključivo ljubav, ali to, kako pišu američki mediji, i ne čudi, jer podaci govore da je potražnja za ljubavnim romanima samo u prethodnoj godini porasla za skoro 55 odsto.

Širom SAD otvoreno je već više od 20 specijalizovanih knjižara namenjenih isključivo ljibiteljima romantike, a otvaranje još nekoliko je u najavi, što je veliki porast u poređenju sa vremenom pre pandemije kada su postojale samo dve do kojih čitaocima nije bilo teško da putuju i satima.

Kada bi se u Srbiji otvarale specijalizovane knjižare, sudeći po prodaji, kako je Tanjugu rečeno u jednoj od vodećih izdavačkih kuća u regionu, one bi bile namenjene zaljubljenicima u trilere a možda i u klasike.

U prilog potrebi za otvaranjem specijalizovanih knjižara, a koje imaju zanimljive naslove "Ljubavna slatka strela", "Rastegnuti korset" ili "Poljubac i bajke", kako navodi NJujork tajms, govori i izveštaj da je prošle godine u SAD evidentiran porast prodaje "ljubavnih" knjiga za 52,4 odsto, dok je ostala beletristika porasla skromno. Publicistika je, dodaju, istovremeno zabeležila pad za 10,3 odsto.

Stručnjaci navode da, ipak, bez obzira na podatke ljubavna fantastika ima problem sa reputacijom, jer se romantika decenijama smatrala neukusnom ili još gore, nezdravom hranom za mozak.

Jedan od razloga mogao bi biti taj što se na naslovnicama stotina ljubavnih romana uvek pojavljivao isti Fabio dok drugi leži u odnosu ranijih generacija prema seksu. Taj žanr je nekada teško naći i u bibliotekama, a knjižare često imaju ograničen izbor čak i one najveće.

Stručnjaci za ljubavnu fikciju kažu da ljubitelji romantike gutaju knjige, i da čak iako mogu da kupe digitalna izdanja, žele štampana kako bi ih držali u rukama. Često ih i pozajmljuju prijateljima koji nikada nisu čitali romanse i koji ne razumeju kakvo im uživanje one pružaju.

Najvažnija stvar koju treba shvatiti je, kako dodaju stručnjaci sa doktoratom u ljubavnoj fikciji, da taj posebni žanr donosi zagarantovan rezultat zadovoljstva, jer je osnovno pravilo romantike srećan kraj - srećni zauvek (Happy ever after - HEA) ili srećni za sada (Happy for now - HFN), i o nekom drugom kraju se ne pregovara.

Pod okriljem romantike, podsećaju, postoji mnogo podžanrova: istorijski, savremeni, mladi, odrasli i mnogo, mnogo više. Ružičaste knjižare imaju posebne odeljke i za L.G.B.T.K. romanse, paranormalne, naučno-fantastične romanse i erotiku, sa šarenim nizom heroina i heroja. Čitaocima takođe nude i klasike koji su doveli do modernog ljubavnog žanra, poput "Gordost i predrasude".

Na trenutnoj listi Njujork tajmsa osam od 15 najbolje prodavanih knjiga je romantična fikcija. Na TV se prikazuju više nego hit serije "Virgin River" i "Bridgerton“ adaptirane i snimljene na osnovu ljubavnih romana.

Među piscima romantike je profesor novinarstva i komunikacija na njujorškom Pejs univerzitetu, nakadašnja beogradska novinarka, Mirjana Mira Pantić. Upravo je objavila knjigu "How (Not) to Be Single in New York City from A to Z" koja će uskoro zauzeti mesto i na policama tih posebnih, ružičastih knjižara.

Knjiga napisana na engleskom, čiji je Pantić autor, govori o iskustvima Evropljanke u potrazi za ljubavlju u "Velikoj jabuci", a dostupna je i srpskoj čitalačkoj publici na Amazonu u štampanom i digitalnom izdanju, uz aplikaciju Kindle.

U izdavačkoj kući Vulkan za Tanjug navode da bi po kupovini knjiga, kada bi se u Srbiji otvarale specijalizovane knjižare, to mogli biti trileri.

"Što se tiče ljubavnih romana, najpopularniji kod nas su oni iz domena BukTok hitova, a to znači da ih prevashodno čitaju tinejdžeri, tako da u knjižarama imamo upravo odeljak sa BukTok knjigama odnosno onim koje korisnici TikToka preporučuju i koje najčešće imaju visoke ocene", rekla je pr menadžer Vulkana Marija Bošnjaković.

Mladi, dodaje, najčešće vole da čitaju "ljubiće" i prate razvoj radnje u emotivnim odnosima, ali ljubavni romani nisu najtraženiji, već su trileri žanr broj jedan i njih u našim knjižrama najviše kupuju kao i odabranu klasiku.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Vozač dobio kutiju pa napravio ovaj potez: Snimak sa autobuske stanice koji niko nije video

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA