Vesna Goldsvorti dobitnica LUNA Virino nagrade za književno stvaralaštvo žena

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Druga Međunarodna LUNA Virino nagrada za književno stvaralaštvo žena, za 2024. godinu, biće dodeljena Vesni Goldsvorti, našoj književnici koja živi i stvara u Londonu. Svečanost će se održati u Muzeju knjiga „Adligat“ u Beogradu, 27. septembra.

Eminenta britanska književnica međunarode reputacije, rođena Beograđanka koja živi i radi u Londonu, Vesna Goldsvorti (Vesna Goldsworthy), ovogodišnja je dobitnica LUNA Virino - Međunarodne nagrade za književno stvaralaštvo žena. Kristalna prizma i Povelja o nagradi biće joj uručena 27. septembra, a svečanost će biti upriličena u Muzeju knjiga ADLIGAT, u Beogradu.

Nagradu su ustanovili Modna kuća LUNA i Muzej knjiga ADLIGAT pod pokroviteljstvom Udruženja književnika Srbije, a povodom prošlogodišnjih 60. jubilarnih Beogradskih međunarodnih susreta pisaca.

Ova će se nagrada, koja u nazivu nosi „ženu“ (virino, lat. – žena), dodeljivati spisateljicama koje svojim umetničkim rukopisom ističu duhovno stvaralaštvo i kulturne i naučne vrednosti, uz podsticanje značaja multikulturalnosti i uz očuvanje i širenje tolerancije. Prva dobitnica bila je Tea Obreht, takođe rođena Beograđanka koja od svoje šeste godine živi i stvara u Americi, inače, dobitnica Orindž (Orange) nagrade, najveće britanske nagrade za roman sa elementima fikcije koji potpisuje ženski autor.

Jednoglasnu odluku o laureatkinji je i ove godine doneo žiri u sastavu: Viktor Lazić (osnivač i predsednik Muzeja knjiga ADLIGAT), Biljana Jovanović, (predsednica Modne kuće LUNA), Miloš Janković (predsednik Udruženja književnika Srbije) i književnice Prof. Aleksandra Mihajlović i Gordana Vlajić.

- Ova nagrada dodatno afirmiše ženski književni rukopis i pozitivan uticaj

žena pisaca, - izjavila je Biljana Jovanović, vlasnica i generalna direktorka Modne kuće LUNA. - Prošlu godinu, - dodala je Biljana, - Vlada Srbije je proglasila Godinom ženskog preduzetništva, pa je otuda inicirana LUNA Virino nagrada kao podrška nastojanjima da se ohrabrivanjem žena pospeši razvoj ženskog preduzetništva. Otuda medijska afirmacija LUNA Virino nagrade istovremeno podržava i žensko pero i žensko preduzetništvo, ujedno uklapajući se u „Lunin“ slogan – „Snaga ženstvenosti“.

Nagrada LUNA Virino se dodeljuje godišnje, svakog septembra ili oktobra, u zavisnosti od termina održavanja Beogradskih međunarodnih susreta pisaca i to na ceremoniji u Svečanoj sali Muzeja knjiga ADLIGAT, u prisustvu gostiju, kompetentne i šire javnosi, i novinara. I ovoga puta, nagradu će u ime Modne kuće LUNA uručiti Biljana Jovanović, koja i na ovaj način potvrđuje svoje društvenoodgovorno poslovanje.

O Vesni Goldsvorti

Vesna Goldsvorti je rođena u Beogradu 1961. Na Odseku za jugoslovensku i opštu književnosti diplomirala je 1985, na Filološkom fakultetu u Beogradu. Tokom studija je pisala književnu kritiku i bila glavni urednik časopisa Znak. U Londonu živi od 24. godine.

Magistrirala je Modernu englesku književnost, a doktorirala na Univerzitetu u Londonu, kao stipendista Britanske akademije.

Pored ostalih profesionalnih uspeha, radila je u izdavaštvu kao urednik Akademske izdavačke kuće Čadvik-Hili Ltd (Chadwyck-Healey Ltd) i Edišns Alekto (Editions Alecto), bila je producent i voditelj na Bi-Bi-Si radiju, a redovni profesor engleske književnosti i kreativnog pisanje postala je 2000. godine. Predavač je po pozivu i na američkim univerzitetima Sent Lorenc u Njujorku i Baknel u Pensilvaniji.

Napisala je više knjiga različitih žanrova koje su prevedene na dvadeset svetskih jezika.

Njena književna studija Izmišljanje Ruritanije: Imperijalizam mašte obavezna je lektira na balkanističkim odsecima svetskih univerziteta, a prevedena je na bugarski, grčki, srpski i rumunski. Napisala je i knjigu poezije Solunski anđeo, romane Gorski i Gospodin Ka itd.

Autorka je i Černobiljskih jagoda, memoarske proze o odrastanju u Jugoslaviji koja je serijalizovana u londonskom Tajmsu, a 1990. je bila na bestseler-listama širom Evrope, doživevši četrnaest izdanja samo na nemačkom jeziku.

(Telegraf.rs)

Video: Predstavljena knjiga "Tesla – duh, delo, vizija"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA