Vlada Džet Janković predstavio reizdanje svoje knjige "Godine na 6"

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Muzičar Vlada Džet Janković izjavio je da smatra da je uspeo da prenese deo ushićenja rokenrol eksplozijom šezdesetih u Jugoslaviji u svojoj autobiografskoj knjizi "Godine na 6".

Na promociji knjige koja se prvi put pojavila 2008. godine, Janković je istakao da mu je drago da sada doživeo njeno reizdanje, i da je odlučio da za ovu novu priliku ništa ne dopisuje.

"Kao celina je knjiga autohtona i zaokružena. Sada bi drugačije pisao neke stvari. Sledeća knjiga će se ticati sličnih stvari, ali kasnije", najavio je Janković.

Prema njegovim rečima, "Godine na 6" govore o strasti i ushićenju stvarima koje su radili, ne samo njegov sastav "Crni biseri", već čitava generacije rok pionira i muzičara šezdesetih u Beogradu i Jugoslaviji.

"Desila se neka vrsta kulturne revolucije. Mi smo bili glasnogovornici novog u svetu. Doneli smo novi zvuk i poimanje zabave. Kasnije se sve dešavalo kao nadgradnja. Mi smo stvorili platformu. Pre nas je bilo sve drugačije", naveo je Janković.

Napomenuvši da smatra da je uspeo da prenese na papir "bar deo tog ushićenja i eksplozije", Janković je dodao da je "lako preneti događaj, ali impresije uspeš ili ne".

"Mislim da sam uspeo", zaključio je Janković koji je od kraja sedamdesetih bio višedecenijski voditelj Radio Beograda 202, a svirao je i u grupi "Tunel" i kasnije samostalno.

Na promociji u ispunjenoj muzičkoj prodavnici Multimedija mjuzik rekord stor (Multimedia Music Record Store) muzički kritičar Aleksandar Žikić je ocenio da je Jankovićeva knjiga "fantastična i superioran udžbenik istorije šezdesetih godina".

Prema njegovim rečima, činjenica je da se sa rokenrolom šezdesetih godina dešavalo nešto neponovljivo, uz sveprisutan zanos, a kod nas je "Džet jedan od prvih koji je uhvatio tu vibraciju".

Direktor izdavačke kuće Multimedija buks (Multimedia Books) Rodoljub Stojanović je rekao da je "fenomenalnu knjigu" "Godine na 6“, kada se prvi put bila pojavila, "progutao za dva dana" i posle toliko godina oberučke prihvatio da je reizda.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Ivan Bosiljčić o filmu "Lazarev put"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA