Pirotski bibliotekari dobili jednu od najsavremenijih biblioteka u zemlji

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Posle više decenija velikih problema sa nedostatkom prostora, raštrkanim odeljenjima na nekoliko lokacija u gradu, problema sa prokišnjavanjem kada su svaki put morali da stavljaju plastične sudoku kako bi skupljali vodu sa plafona i čuvali neprocenjivo kulturno blago pirotskog kraja, Narodna biblioteka Pirot počela je da radi u novim prostorijama, u renoviranom nekadašnjem Domu vojske, sada Multifunkcionalnom kulturnom centru koji je otvoren u petak u prisustvu premijera Srbije Miloša Vučevića i ministara kulture Nikole Selakovića i ministra za javna ulaganja Darka Glišića.

Bojana Ćirić, direktorka biblioteke kazala je za Telegraf.rs da je danas istorijski dan za biblioteku jer počiinju da rade u prostorijama kakve su oduvek, decenijama, nedostajale i značajno otežavale rad pirotskih bibliotekara, koji se brinu o knjižnom fondu od preko 90.000 knjiga, među kojima ima i mnog retkih knjiga i knjiga napisanih na lokalnom dijalektu.

Biblioteka, Bojana Ćirić Foto: A. Ć.

-Želim da se zahvalim Vladi Srbije i Gradu Pirotu na onome što imamo danas, a to je izuzetno moderna biblioteka na preko 1000 metara kvadratnih izuzetnog prostora. Po prvi put su sva odeljenja na jednom mestu. Do sada su bila raštrkana na više mesta u gradu što je značajno otežavalo rad i funkcionisanje.  Od danas više ništa neće biti isto i sve to će najviše osetiti naši korisnici, kojih imamo preko 2000-priča direktorka Ćirić za Telegraf.rs.

Biblioteka, Bojana Ćirić Foto: A. Ć.

Po njenim rečima, preseljenje kompletnog fonda je završeno i biblioteka u Pirotu je sada otvorena za korisnike.

-Mnogo toga do sada nismo imali gde da izložimo, sada to više nije slučaj, pa smo izložili i stare i retke knjige koje su sada dostupne svima, mi imamo inače pet legata, a legat Ljubomira i Momčila Momčilovića proglašen je kulturnim dobrom od velikog značaja i sve to će biti na raspolaganju posetiocima u svakom trenutku. Dobili smo i atrijum koji će predstavljati omladinski kutak, malu salu za različite kulturno umetničke programe i mnogo drugih sadržaja koji će nam omogućiti da korisnicima pružimo najbolju moguću uslugu-kaže Ćirićeva.

Biblioteka, Bojana Ćirić Foto: A. Ć.

U rekonstrukciju nekadašnjeg Doma vojske, država je uložila preko 520 miliona dinara. Reč je o objektu od 5.000 metara kvadratnih u kome će osim biblioteke, biti prostora i za mnoge druge ustanove poput Turističke organizacije Pirot, različitih udruženja koje se bave kulturom i drugima.

(A.Ć.)

Video: Pirot dobija najmoderniji kulturni centar, država uložila više od 500 miliona dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA