Milićević otvorio "Šantićeve večeri poezije" u Mostaru

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Milićević otvorio Šantićeve večeri poezije u Mostaru

Ministar bez portfelja zadužen za dijasporu Đorđe Milićević otvorio je u Mostaru 105. „Šantićeve večeri poezije“, u spomen na velikog srpskog pesnika Aleksu Šantića, koji je, kako je istakao, svojim delom zadužio ne samo rodnu Hercegovinu nego ceo naš narod.

Milićević je istakao da je Šantić bio simbol ljubavi prema otadžbini, prema svom narodu, ali i svim drugim narodima i dodao da njegova pesma "Ostajte ovde“ podseća na važnost ostanka i opstanka i čuvanja identiteta i kulturnog nasleđa, saopšteno je iz kabineta ministra.

Uz zahvalnost mostarskoj "Prosvjeti" što ovu manifestaciju čini značajnijom iz godine u godinu, Milićević je naveo da Srbija sa zadovoljstvom podržava ovakve manifestacije, jer one nisu samo proslava srpske kulture i tradicije, već i most koji povezuje Srbe u matičnoj državi sa sunarodnicima širom sveta.

Šantićeva poezija treba da nam bude svetionik kroz izazove sadašnjice podsećajući nas da su ljubav, mir i razumevanje vrednosti koje nemaju alternativu, rekao je ministar i poručio da Srbi treba da budu jedinstveni gde god živeli.

Manifestacija „Šantićeve večeri poezije“ tradicionalno se održava u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ i Srpskog pevačkog i kulturno-umetničkog društva ”Gusle”, a ovogodišnja manifestacija posvećena je 100. godišnjici smrti Alekse Šantića.

Otvorena je i izložba ”Aleksa Šantić i mostarski književni krug”, autora akademika Ranka Popovića. U umetničkom delu programa nastupile su ”Mostarske kiše” i glumac Nebojša Kundačina.

Predsednica SPKD „Prosvjeta“ GO Mostar Sanja Bjelica Šagovnović podsetila je da su „Šantićeve večeri poezije“ najstarija kulturna manifestacija u gradu na Neretvi, a da Šantić i vek nakon smrti važi za jednu od ključnih figura multietničkog Mostara i Hercegovine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Ulica Alekse Šantića u Mostaru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA