Dablinska književna nagrada za autora i prevodioca

 
A. V.
A. V.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Rumunski autor Mirča Kartaresku (Mircea Cărtărescu) je osvojio Dablinsku književnu nagradu za roman "Solenoid".

Kartaresku je nagradu dobio zajedno sa američkim prevodilacem Šonom Koterom (Sean Cotter).

"Solenoid" je proglašen pobedničkim naslovom na Međunarodnom festivalu književnosti u Dablinu. Kartaresku je dodeljena i novčana nagarada od 75.000 evra, a Koteru 25.000 evra.

Roman 'Solenoid' je naizmenično divlje inventivan, filozofski i lirski, sa odlomcima velike lepote; to je delo jednog od glavnih evropskih pisaca koji je još uvek relativno malo poznat čitaocima na engleskom jeziku“, rekli su članovi žirija.

„Osvajanje Dablinske književne nagrade je velika čast za mene i jedno od najznačajnijih dostignuća u mojoj celokupnoj književnoj karijeri“, izjavio je Kartaresku.

“Ova nagrada nagrađuje prevodioce zajedno sa autorima, što je neuobičajeno ali i neophodno“, rekao je prevodilac Koter. „Čast mi je biti prepoznat uz tako velikog autora kao što je Mirča, iz tako velike književnosti kao što je rumunska. Nosim u srcu zajednicu rumunskih prevodilaca, kao i sve one koji prevode manje svetske književnosti“

Nagrada, koju sponzoriše Gradsko veće Dablina, otvorena je za romane objavljene na engleskom ili prevedene na engleski. „Solenoid“ je prvi roman preveden sa rumunskog koji je osvojio ovu nagradu od njenog osnivanja 1996. godine.

Knjige za nagradu nominuju javne biblioteke širom sveta, a ove godine je, duga lista od 70 naslova nominovana od strane 80 biblioteka iz 35 zemalja.

Romani Mirče Kartareskua Zaslepljenost (1. deo) i Nostalgija na srpskom su objavljeni u izdanju Kontrast izdavaštva. Druga dva toma romana Zaslepljenost nagrađenog autora Kontrast objavljuje pred nastupajući Beogradski sajam knjiga u oktobru 2024.

(Telegraf.rs/PR)

Video: Gašić prisustvovao uvežbavanju, sve spremno za 20. septembar: Moćna slika s batajničkog aerodroma

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA