Takmičenje "Najbolja nova srpska reč" ulazi u završnicu: Znate li šta su filmtrk i mališnjak?

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Pobednike očekuju vredne novčane nagrade

Tri meseca nakon početka takmičenja Najbolja nova srpska reč možemo se pohvaliti brojnim predlozima koji skoro svakodnevno pristižu na našu imejl adresu novarec@malabiblioteka.net. Dosad nam je stiglo blizu 200 reči, među kojima je najviše predloga za zamenu anglicizma bindžovanje: zanocug, filmtrk, svegledanje - na primer, kao i za reč todler (toddler), umesto koje naši učesnici predlažu: mališnjak, gegavče, detenjak...

Učesnici su vrlo maštoviti, a reči koje nam šalju tiču se raznih oblasti, pa tako imamo predlog da lajk zamenimo sviđalicom, da se bavljenje kućnim poslovima nazove domaćičenje, veštačka inteligencija - supamet, premudrovanje umesto overtinking, mrzosud umesto hejter. Za reč sinhronizacija dobili smo predlog ozvuka, walk of shame može da bude sramohod, pametno dete - pčeljade, klaustrofobija - uskobeznađe, a tiholjublje bismo koristili za situaciju kada nežno volimo nekoga ko je daleko.

Naročito se radujemo predlozima poput reči kačiluk (za čiviluk), najmnogopunije (za beskonačno, bezgranično) ili hladilica (za lepezu), koje su osmislila deca.

Prošle godine su nam pristigle neke reči koje vrlo lepo idu uz ove letnje dane. To su primeri suncokrem (složenica koju je smislio jedan dečan na putu ka morskoj plaži) i hladovinanje/hladovinarenje, što bi bilo suprotno sunčanju.

Organizatori pozivaju sve one koji vole da razmišljaju o rečima i da se bave jezikom da osmisle odgovarajuće zamene i za anglicizme poput reči startap, gejmčejndžer, lajfkouč, majndset, gaslajting i tako dalje.

Pobednike očekuju vredne novčane nagrade, a predloge možete slati na novarec@malabiblioteka.net, uz osnovne lične podatke (ime, prezime, adresa, e-pošta) do 15. septembra 2024. godine.

Svi podaci o Takmičenju nalaze se na: www.malabiblioteka.net/novarec

Tok Takmičenja, prošlogodišnje i ovogodišnje predloge možete pratiti i na našoj Instagram stranici @srpskisljubavlju.

(Telegraf.rs)

Video: Matija Bećković za Telegraf.rs o Momi Kaporu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA