Da li ste znali da postoji ploča u Londonu koja je posvećena Dositeju Obradoviću? Evo i gde se nalazi

 
V. Đ.
V. Đ.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Ulica, u kojoj se nalazi Dositejeva ploča, je "užurban mali kutak"

Dositej Obradović, jedan od velikana srpske kulture, ima svoju ploču u Londonu. Nalazi se u Klement ulici, gde je svojevremeno živeo, koja se nalazi nedaleko od crkve Svetog Klementa.

"Ovde je 1784. godine živeo Dositej Obradovič, 1742 - 1811, ugledni srpski književnik, prvi ministar prosvete u Srbiji", piše na ploči.

Zanimljivo je da se pored ploče svojevremeno fotografisao aktuelni ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u Srbiji Edvard Ferguson.

"Našao sam je! Londonski spomenik briljantnom srpskom polimatičaru i naučniku Dositeju Obradoviću. Jedan od rodonačelnika moderne srpske književnosti, njen prvi ministar prosvete, anglofil i čovek koji je uveo krompir u Srbiju", napisao je gospodin Ferguson.

Kako navodi sajt London Remebers, ulica (u kojoj se nalazi Dositejeva ploča) je "užurban mali kutak". Neposredno južno od ove ploče nalaze se još tri blago zanimljive ploče, koje su nememorijalnog tipa.

Jedna je visoko podignuta i zastakljena. Podigla ga je crkva, zabrinuta da zakonski zaštiti granice svoje imovine. Na ploči piše sledeće: "Sveti Kliment blizu Istčipa. Celo zemljište ovog suda koje se proteže na istok od ovog natpisa je vlasništvo ove parohije. Džon Simonds Marrat, Vilijam Pottinger – crkveni upravitelji 1. januara 1859."

Na drugoj ploči piše: "Policija grada Londona. Ova ulica je u okviru posebnih granica Zakona o metropoliten ulicama, 1867."

I na kraju u Ulici Klement je lep stari natpis sa prstom koji pokazuje na "ulaz crkvenog suda u 37-41, u ulicu Gracechurch".

O Dositeju Obradoviću

Dimitrije Obradović (crkveno ime Dositej; Čakovo, 1742. — Beograd, 28. mart 1811)] bio je srpski književnik, prevodilac, prosvetitelj i reformator revolucionarnog perioda nacionalnog buđenja i preporoda. Bio je osnivač i profesor Velike škole, preteče Beogradskog univerziteta. On je bio prvi popečitelj prosvete u Sovjetu i autor svečane pesme „Vostani Serbije“.

Rođen je u današnjem rumunskom delu Banata, tadašnje Habzburške Austrije. Školovao se za kaluđera, ali je napustio taj poziv i krenuo na putovanja po celoj Evropi, gde je primio ideje evropskog prosvetiteljstva i racionalizma.

Ponesen takvim idejama radio je na prosvećivanju svog naroda, prevodio je razna dela među kojima su najpoznatije Ezopove basne, a potom je i sam pisao dela, prvenstveno programskog tipa, među kojima je najpoznatije „Život i priključenija“.

Njegovi ostaci počivaju u Beogradu, na ulazu u Sabornu crkvu, iako je njegova izričita želja bila da bude sahranjen pored Hajdučke česme u beogradskom Košutnjaku, navodi se na njegovoj stranici na Wikipediji.

(Telegraf.rs)

Video: Izložba Zlatne niti ćirilice u Muzeju Vuka i Dositeja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA