"Put carstva: Vranama na radost" Mladena Nestorovića u prodaji

 
A. V.
A. V.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Godina 1355. Car Dušan je otrovan...

Mladen Nestorović u romanu "Put carstva: Vranama na radost" pokazuje kako jedan vrstan pripovedač piše o važnim istorijskim temama, jasnim, uverljivim, živim jezikom, i na taj način ih približava savremenom čitaocu.

Kosovska bitka, istorijski mit i tragična ostavština za generacije koje će nositi teret gubitništva, utemeljena je kao pozadinski dekor u sadržinsku strukturu ove kompleksne pripovesti, koja počinje 1355. godinom, u trenutku kada je car Stefan Dušan Nemanjić otrovan.

Glavni lik u romanu je Vuk Branković, vlastelin, vladar koji, kako kaže Mladen Nestorović, "ne samo da nije izdao na Kosovu, već je gotovo deceniju posle bio vrh oštrice koplja u ždrelu mlade, snažne, moćne otomanske vojske. Ne možemo da se ne zapitamo zašto je vekovima predstavljan izdajnikom, proklinjan i anatemisan. Zar samo zato što je preživeo boj i do kraja ostao čuvar granica ne samo Srbije već i ostatka starog kontinenta koji se kulturno uzdizao dok su Vuk Branković, a posle njega i sin mu Đurađ ukrštali mač sa jataganom?"

Ako je Dušanova smrt označila pad moćnog srpskog carstva, toliko je smrt savladanog, zarobljenog Brankovića označila početak nestajanja Srbije sa mape Evrope.

"Lepeza likova, istorijskih ličnosti od kojih su mnogi u vremenu nakon svršetka ove priče hirotonisani, odvojena je od folkloristike i mita i svakako svekolikog istorijskog i duhovnog značaja za Srbiju i srpski narod. Prikazani su živo, sa svim svojim vrlinama i manama, dobrom i zlom koje su nosili sobom, a što je vremenom potisnuto, obrisano, posebno kod onih koji su poneli svetački oreol", zaključuje Nestorović.

"Put carstva: Vranama na radost" Mladena Nestorovića možete pronaći u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

(Telegraf.rs/PR)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA