Vreme čitanja: oko 2 min.

Predstavljen roman "Vila Fazanka" Bojana Krivokapića

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dobitnik brojnih književnih nagrada i autor zbirke kratkih priča „Trči Lilit, zapinju demoni“, poezija „Žoharov let“ i „Gnezdo dečaka“ i romana „Proleće se na put sprema“ predstavio je danas novi roman pred brojnim čitaocima

  • 0
Predstavljen roman "Vila Fazanka" Bojana Krivokapića Foto: Tanjug/Marko Đoković

Roman "Vila Fazanka" koji istražuje teme prošlosti, ljubavi, gubitka i pronalaženja mira, nominovan za ovogodišnju Evropsku nagradu za književnost, autora Bojana Krivokapića predstavljen je u Kulturnom centru "Grad".

Dobitnik brojnih književnih nagrada i autor zbirke kratkih priča „Trči Lilit, zapinju demoni“, poezija „Žoharov let“ i „Gnezdo dečaka“ i romana „Proleće se na put sprema“ predstavio je danas novi roman pred brojnim čitaocima.

Roman izdavačke kuće Arete govori o glavnoj junakinji Ani i o njenom naizgled običnom životu i svakodnevici gde se otvara niz priča i susreta sa različitim autentičnim likovima.

O tome zašto je baš Ana glavni lik, autor je rekao da je to došlo neplanirano i da je hteo da vidi „šta će taj lik doneti“.

„Nemam racionalno objašnjenje zašto je ta junakinja baš ta junakinja. Ona je prosto ušla u taj ambijent ruzmarina, zvona crkve pustih ulica, letnje žege“, objasnio je.

„Ludi me pitaju ko je taj model, a to je prosto jedna izmaštana osoba. Bila bi mi jedna od najboljih drugarica da postoji“, dodao je.

Vila Fazanka je prostor gde je smeštena radnja romana. To je tačka susreta različitih sudbina i spojeva, a autor kaže da je ambijent nešto što je važno da se razume.

„Ja sam pisao o nekoj izmaštanoj kući, o cveću. I nije dobilo ove obrise. A onda sam uveo biljni svet u to dvorište, biljni svet koji je neka ruka posadila. Posadila je lavandu, bosiljak, terala je ose“, opisao je Krivokapić.

„Početak pisanja ove proze pamtim kao vreme lakoće, ja sam neko ko voli da se kreće, da gleda ljude i građevine. Da zamišljam živote iza prozora, iza zidova u dvorištima, neko sam ko voli i urbani i ruralni ambijent“, dodao je i zaključio da je često video da ruralni prostori i dalje odišu životom iako drugi tvrde suprotno.

Upravo zbog te živosti i zbog okolnosti koje su zadesile glavnu junakunju, autor je odlučio da baš Vila Fazanka postane njen dom.

„To je moralo da bude tako. Uvodeći likove u njen život, taj objekat postaje dom. Likovi shvataju da im je dobro zajedno i tako postaju porodica“, zaključio je.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Akcija Narodne biblioteke Pirot / Knjiga na kućnom pragu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA