≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Umro Ismail Kadare

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Albanija i Albanci danas izgubili svog književnog genija, svog duhovnog emancipatora", naveo je predsednik Albanije Bajram Begaj

  • 0
Ismail Kadare Foto: Ludovic MARIN / AFP / Profimedia

Ismail Kadare, albanski pisac, preminuo je u 88. godini. Ovu informaciju je za za Radio Slobodna Evropa potvrdio njegov izdavač Bujar Hudri.

Ismail Kadare se rodio 1936. godine u Đirokastru, malom gradu u planinama na jugu Albanije.

Napisao je brojna poznata dela, kao što su "General mrtve vojske", "Prekinuti april", "Velika zima" i "Most na tri luka".

Ono što treba istaći jeste je njegov grad, gde je napisao roman "Hronika u kamenu", deo je svetske baštine pod zaštitom Uneska.

Knjige Ismaila Kadarea preveden su na više od 45 jezika sveta. Brojna njegova ostvarenja bila su zabranjena u tadašnjoj komunističkoj Albaniji.

Tokom života osvojio je nekoliko međunarodnih priznanja.

"Albanija i Albanci danas izgubili svog književnog genija, svog duhovnog emancipatora, Balkan pesnika svojih mitova, Evropa i svet jednog od najistaknutijih predstavnika moderne književnosti", naveo je predsednik Albanije Bajram Begaj.

(Telegraf.rs/izvor: Radio Slobodna Evropa)

Video: Predstavljena knjiga "Tesla – duh, delo, vizija"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA