Vreme čitanja: oko 2 min.

Slikarka Biljana Cincarević objavila monografiju "Poštovanje"

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prema njenim rečima, poštovanje je "najviši oblik duhovnosti", a kada "poštujete hranu, vodu, posao, oca, majku...živite duhovni život"

  • 0
Biljana Cincarević Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Slikarka i konceptualna umetnica Biljana Cincarević izjavila je da je pisanje monografije "Poštovanje" doživela kao fino klesanje mermerne skulpture.

Na promociji knjige u utorak u knjižari "Geca Kon" izdavača Službenog glasnika, Cincarević je rekla da je svaku njenu "misao, duboki osećaj i transcedentalno neopisivo iskustvo trebalo pretočiti u reči".

"Iskustva i inspiracije koja sam stekla iz područja u koja sam zalazila na svojim potragama za duhovnim i umetničkim spoznajama, su slabo prohodna, nemapirana i skrivena. Te je utoliko dragocenije kada ih oblikujete u umetnost i predstavite svetu. Na opšte dobro", navela je Cincarević.

Prema njenim rečima, poštovanje je "najviši oblik duhovnosti", a kada "poštujete hranu, vodu, posao, oca, majku...živite duhovni život".

Cincarević je dodala da želi da njena umetnost bude isceljujuća, a knjiga je uvertira za veliku multimedijalnu izložbu "Nije život 15 dana", koja "treba da pomogne čoveku da istraje na svom putu duhovnosti".

Monografija predstavlja pisano lično životno iskustvo umetnice, kroz traganja za umetničkim i duhovnim spoznajama, propraćeno njenim umetničkim opusom kroz njena slikarska i konceptualna dela, saopštili su organizatori promocije.

Govoreći na promociji, književni i likovni umetnik Božidar Mandić je istakao da u delu Cincarević prepoznaje "dobre namere, ljubav prema bližnjem biću i posvećenost razgolićenoj slobodi koja inicira naše potencijale da ponovo budemo čovek".

"Ona korača snažnim, rizičnim horizontima ka ženskoj probuđenosti i feminizmu koji nije agresivan", naveo je Mandić.

Književni kritičar i urednik Petar V. Arbutina je ocenio da Cincarević u svom delu "želi da pronađe živu vodu, drvo mudrosti koje je u centru paganskog sveta i istinu koja oslobađa".

"Ova knjiga će razrešiti vaše nedoumice i sve ono sa čime ne smete u sebi da se suočite. Shvatićete da niste sami i da ima puno ljudi koji traže isto ono što ni sami sebi nismo imali hrabrosti da priznamo da tražimo. Ono što je ostalo nedorečeno, naći ćete u njenim slikama", naveo je Arbutina.

Biljana Cincarević je magistrirala 2014. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu u oblasti zidnih slikarskih tehnika, a imala je mnoge samostalne izložbi u zemlji i svetu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Predstavljena knjiga "Tesla – duh, delo, vizija"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA