Mladen Milinov sa romanom "Šutnja" pobednik drugog konkursa izdavaštva "Booka"

 
 
Čitanje: oko 5 min.
  • 0

"Čitaoci će se svakako vraćati ovom romanu, da čitaju neke delove ili od početka sve u celini", rekao je Ivan Bevc, direktor izdavačke kuće "Booka"

Pisac Mladen Milinov sa svojim debitantskim romanom "Šutnja" je pobednik drugog godišnjeg književnog Konkursa za najbolji neobjavljeni roman izdavačke kuće "Booka" i OTP banke Srbija, objavila je direkcija u susretu sa medijima u knjižari "Bookastore" u Beogradu.

Prisutnima su se obratili: Ivan Bevc, direktor izdavačke kuće "Booka", Milena Mićanović, direktorka za komunikacije i odnose sa javnošću OTP banke Srbija, novoizabrani pobednik konkursa Mladen Milinov, dok je posebna gošća bila Mirjana Drljević, pobednica prvog ciklusa "Bookinog" književnog konkursa sa romanom „Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo“.

Ivan Bevc, prvi čovek izdavaštva "Booka", podsetio je da je prošle godine bio uspešan ovaj novi konkurs, da su "svi bili šokirani neverovatno velikim odzivom" i otkrio da je spomenuti roman laureat iz 2022. prodat u 7 000 primeraka. Osim toga, roman Mirjane Drljević ne silazi godinu dana sa mnogih top lista, i pobednicu je izbacio u prvi plan na književnu scenu, sa užim izborom za NIN-ovu nagradu, "Meša Selimović" i druge.

Bevc je istakao da se nakon uspeha njenog prvenca može samo očekivati da autorka napiše i drugi roman uskoro.

O tom iskustvu i činjenici da je konkurs "Booka" izdavaštva veoma neophodan i dragocen, govorila je upravo Mirjana Drljević.

"Imam utisak da je od tada prošlo tri života, sa jedne strane, a opet vreme mi je na neki način i proletelo. Ne smatram da mi se život promenio od tada, i dalje živim isto kao ranije, ustajem ujutru, šetam psa, uobičajeno. Međutim, identitet mi se promenio, jer sada moram da se naviknem da sebi kažem "Ja sam književnica". Zovu me da gostujem u medijima, u podkaste, pišu mi na društvenim mrežama, i to me nekako odvlači od daljeg pisanja", primetila je Drljević, laureatkinja iz 2022. godine.

Mladen Milinov sa romanom Foto: Zorana Mandić/ATAImages

Ona je ocenila da je ipak najvažnije od svega samo i samo pisati, a sve ostalo, veliki plakati sa njenim likom, promocije, manje je važno.

"Jedino što mogu da izdvojim kao apsolutno prelepo jeste odlazak na književne festivale, to je nešto veoma posebno. I ono što je sada veoma dobro i sigurno, jeste da mogu dalje da pišem i da više uopšte ne brinem da li će mi biti objavljen sledeći roman. To je sve zahvaljujući "Booka" konkursu", zaključila je Mirjana Drljević.

Ispred OTP banke Milena Mićanović, kratko je rekla da se nisu iznenadili tolikim odzivom rukopisa prošle i ove godine, da su uživali u čitanju pobedničkog romana "Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo" i da će tek uživati i u delu "Šutnja".

"Booka je osmislila zaista sjajan konkurs, koji je neophodan kulturnoj sceni Srbije, a mi smo na ovaj način društveno - odgovarna kompanija, i čekamo dalje nove književne autore od naredne godine", rekla je Milena Mićanović.

Konkurs za najbolji neobjavljeni roman pokrenule su izdavačka kuća Booka i OTP banka, koja je posvećena pružanju podrške iz oblasti kulture u Srbiji, kao i promociji domaće književnosti.

Laureat ove godine Mladen Milinov je otkrio da je prošle godine ušao u finale na "Booka" Konkursu za najboljii roman, sa jednim drugim rukopisom, i imao je utisak kao da je na lutriji, gde je dobio šesticu, dok je sedmica otišla u ruke Mirjani Drljević, za koju je izjavio da mu "danas drži strah".

"Odjednom smo došli do toga da danas sedim ovde i budem predstavljen kao laureat "Booka" Konkursa. Univerzum pokušava ovim nešto da mi poruči. Situacija je inače za pisce takva da kada pošaljete rukopis izdavačima, nemate bukvalno nikakav odgovor, niko ne čita knjige od nas anonimusa, ne daje se šansa novim imenima, ili mi kažu da imaju već ceo plan ispunjen za narednu godinu. Ovo što "Booka" radi je stvarno posebno i jedinstveno", poručio je Milinov i dodao da mu ova okolnost deluje kao scenario za neki veseli film sa srećnim ishodom. Takodje, pisac debitant kaže da se oseća kao statistička greška čiji je rezultat objavljivanje prvog romana, što nije ni sanjao, više je očekivao da će ponovo biti u finalu.

Onda se osvrnuo na veoma tragične okolnosti kada je poslao roman na konkurs.

"Bili su tada majski crni dani. Sve nas je poremetilo, i sada nekako zastanem kada samo pričam o tome, ako samo spomenem. Stradala nam je mladost, stradalo je naše sutra. Onda se osetite da više ništa nema smisla, sve zastane tada, mrak, tama, kao da nam se nasilje devedesetih godina ponavlja. Baš tada sam slao roman i osećao sam da je sve besmisleno", naglasio je Milinov.

Konkurs je i ove godine bio otvoren za sve zainteresovane književne stvaraoce, a posebnu vrednost mu daje činjenica da je anoniman – rukopisi se dostavljaju isključivo pod šifrom. Pobedniku sleduje novčana nagrada od 250.000 dinara, objavljivanje romana u tiražu od 3.000 primeraka u izdanju kuće "Booka", kao i mogućnost distribucije romana u regionu uz intenzivnu promociju autora i njegovog rukopisa.

"Skoro sam se pomirio sa tim da ću biti i ostati anoniman pisac, a onda se desi činjenica da vas otkrije ne bilo ko, već tako značajna i uspešna izdavačka kuća kakva je "Booka". Ona je prepoznala, zastala i sigurno rekla - "čekajte, ovde ima nešto". Zahvalan sam svima na ovoj šansi, hvala svim finalistima na Konkursu, posebno hvala i prošlogodišnjoj dobitnici Mirjani Drljević", zaključio je Mladen Milinov.

Ivan Bevc je otkrio da je ove godine stiglo na Konkurs "Booka" više od 350 romana i da su se jedva provukli kroz "toliku šumu rukopisa", te naglasio da je posebna muka bila kada se izdvojilo poslednjih pet romana u finalu.

"Romani koji su nam na konkursu većina su veoma vredna književna dela, posebno tih pet u finalu. Tako smo izabrali Mladena Milinova, koji skromno kaže za sebe da nije on ovde nikakav pobednik, da nije nikoga pobedio, samo je eto izabran kao najbolji. Mi ne mislimo tako, Mladen je za nas itekako pravi pobednik. Izdvojio se po neverovatnoj zrelosti, a kad čitate, pretpostavljate da je reč o književnom debitantu. Povuče vas priča, radnja, a onda je tu snažna poruka. I ne znate šta vam je od toga bolje", primetio je Ivan Bevc.

Direktor izdavačke kuće "Booka" koji sa svojim timom bira najbolji roman godine na svom Konkursu, ocenio je da se novi nagradjeni roman "Šutnja" čita lako i brzo, te da dugo ostaje u glavi.

"Čitaoci će se svakako vraćati ovom romanu, da čitaju neke delove ili od početka sve u celini, a preporučivaće sigurno i drugima. Našli smo tako jedan novi glas koji vredi da se objavi. Ove i prošle godine imali smo sreće da dobijemo prave književne bisere. A iza divnih knjiga stoje i divni ljudi, što Mladen Milinov i Mirjana Drljević svakako jesu", zaključio je Ivan Bevc.

(Telegraf.rs/Tanjug/Ivan Makragić)

Video: Beogradski odred Žandsrmerije ispratio kolege koje su godinama čuvali Srbiju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA