Vreme čitanja: oko 3 min.

Održana promocija monografije "Riznica Saborne crkve u Beogradu"

Vreme čitanja: oko 3 min.

''Saborna crkva je i jedan od simbola obnove srpske državnosti i građanskog duha Beograda 19. veka, kao i opšte prepoznatljiv deo urbane vizure naše prestonice“, rekla je Maja Gojković

  • 0
Održana promocija monografije Riznica Saborne crkve u Beogradu Foto: Tanjug/Ministarstvo kulture/Goran Zlatković

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković istakla je na promociji monografije „Riznica Saborne crkve u Beogradu“ da kulturno nasleđe ima neprocenjiv značaj u stvaranju i opstanku kulturnog i nacionalnog identiteta, a da je na polju njegovog očuvanja neupitna saradnja Ministarstva kulture i Srpske pravoslavne crkve.

Gojković je na promociji knjige čije izdavanje je podržalo Ministarstvo kulture ukazala da je Saborna crkva jedna od najmonumentalnijih crkvenih građevina u Beogradu i čitavoj Srbiji, da je neraskidivim nitima vezana za istoriju našeg naroda i države, kao i da je među najvažnijim i najlepšim spomenicima kulture ovog dela Evrope.

''Saborna crkva je i jedan od simbola obnove srpske državnosti i građanskog duha Beograda 19. veka, kao i opšte prepoznatljiv deo urbane vizure naše prestonice“, rekla je Maja Gojković, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Podsetila je da su u njoj krunisani i venčavani srpski kraljevi, da u njoj počivaju neke od najznačajnijih ličnosti srpske istorije i kulture, kao i da se u njenoj riznici čuvaju dragoceni predmeti koji verno svedoče o istorijskom putu naše crkve, naroda i države.

Dodala je da o značaju Saborne crkve govori i to što su unutar nje sahranjena dva najveća srpska vladara iz dinastije Obrenović, knez Miloš i knez Mihajlo, kao i mitropoliti i patrijarsi Srpske pravoslavne crkve.

„U crkvenoj porti počivaju Vuk Karadžić i Dositej Obradović, dvojica korifeja naše kulture i nacionalnog buđenja u 18. i 19. veku. Za nacionalno jedinstvo važno je što su na ovaj simboličan način spojena dvojica prosvetitelja i reformatora, koji su imali ključnu ulogu u preporodu Srbije i srpskog naroda“, pojasnila je Gojković.

Ministarka kulture je istakla da većinu kulturnog nasleđa srpskog naroda čini baština i duhovno nasleđe Srpske pravoslavne crkve.

„Samim tim, saradnja Srpske pravoslavne crkve i Ministarstva kulture na polju njegovog očuvanja se podrazumeva i neupitna je, a naša zajednička zasluga je to što je ona na dobrobit crkve i države na izuzetno visokom nivou. Obostrano smo duboko svesni činjenice da odgovorna kulturna politika podrazumeva najviši mogući stepen posvećenosti u negovanju blaga koje su nam preci zaveštali, bilo da je ono materijalno ili nematerijalno, pokretno ili nepokretno, sakralno ili svetovno“, naglasila je Maja Gojković.

Prema njenim rečima, kako bi svi u društvu, a naročito mlade generacije bile svesne bogatstva našeg kulturnog nasleđa, važno je, a u savremenom svetu i globalno nametnutom „brzom tempu života“ čini se i neophodno, da se to nasleđe i njegov neprocenjiv značaj u stvaranju i opstanku kulturnog i nacionalnog identiteta što vernije prikaže i afirmiše.

„Jedan od najboljih načina za to jeste putem izrade kapitalnih dela kakvo je monografija 'Riznica Saborne crkve u Beogradu' čije izdavanje je podržalo Ministarstvo kulture. Napisano od strane vrhunskih stručnjaka i izvanredno grafički opremljeno, ovo delo biće od velike koristi svima koji proučavaju istoriju Srpske pravoslavne crkve, kao i ljubiteljima i poštovaocima istorije umetnosti“, ukazala je Gojković.

Napomenula je da je delo značajno podjednako i svima koji žele da „do najfinijih detalja i iz svih uglova sagledaju ovaj blistav hram“ kao i onima koji se prvi put sreću s njegovim značajem i veličinom.

„Danas su nam, možda i više nego ranije u poslednjim decenijama, potrebni znanje Dositeja Obradovića, istrajnost i posvećenost Vuka Karadžića i mudrost naših patrijarha. Na prvom mestu, kako bismo sačuvali naše celokupno kulturno nasleđe, kao svedočanstvo milenijumskog prisustva naše crkve, naroda i država kroz istoriju, ali i oslonac za stvaranje bolje budućnosti. Zato je od izuzetne važnosti što po tom pitanju postoje jedinstvo i saglasnost državnih organa, Srpske pravoslavne crkve i drugih važnih društvenih aktera“, istakla je Maja Gojković.

Gojković je izrazila uverenje da će monografija o velelepnoj prestoničkoj crkvi ne samo doneti nova, dragocena saznanja, već i dodatno ojačati kolektivnu i ličnu svest o tome koliko su duhovnost i kultura neodvojivi jedno od drugog i zašto su toliko važni za razvoj ličnosti, naroda i države u celini.

Promociji monografije "Riznica Saborne crkve u Beogradu" autora Vuka Dautovića, Igora Borozana i đakona Budimira Kokotovića u Sabornom hramu svetog arhangela Mihaila u Beogradu prisustvovali su, između ostalih, patrijarh srpski Porfirije, predstavnici Vlade i SANU.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA