Predstavljena fotomonografija "Manastir Gračanica na razglednicama i fotografijama 1878-2021. godine"

 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

- Gračanica nije u bukvalnom smislu rečeno gotov proizvod.Ona je proces jer ima svoju vrednost i značaj u onome što se dešava ispod njenih kupola, istakao je jeromonah Isidor.

U prisustvu znatnog broja meštana Gračanice u Domu kulture u Gračanici predstavljena je fotomonografija "Manastir Gračanica" koju čine fotografije, razglednice i pisma nastala u periodu od 1878. do 2021. godine u izdanju Arhiva Kosova i metohije.

U osvrtu na „prvenac“ u izdavačkoj delatnisti Arhiva Kosova i Metohije, jeromonah Isidor (Jagodić), zamenik rektora Srpske pravoslavne Bogoslovije Sv. Ćirila i Metodija u Prizrenu je rekao da su Gračanicu mnogi hteli i želeli da ponesu fotografišući je i pišući iz nje i u njoj i upravo zbog toga Fotomonografija svedoči da je „Manastir Gračanica proces“.

- Gračanica nije u bukvalnom smislu rečeno gotov proizvod.Ona je proces jer ima svoju vrednost i značaj u onome što se dešava ispod njenih kupola, istakao je jeromonah Isidor.

Sakralni prostor ispod svodova manastira,kako je kazao, ima za cilj da čoveka podigne ka gore i da mu da perspektivu onoga čemu teži.

- To je taj stalni proces o kome svedoče,fotografije i razglednice i pisma,kazao je on naglašavajući da je Gračanica budućnost u kojoj će se i buduće generacije oblikovati.

Predstavljena fotomonografija Foto: N. Zejak

Kralj Milutin koji je narodu darivao manastir Gračanicu, kako je rekao jeromonah Isidor „grumen zemlje je oblikovao kako bi postalo zlato“,zbog čega je Gračanica proces.

- Fotomonografija jeste svedočanstvo procesa i kako je to rekao jedan grčki monah -istoričar, čovek koji stane pod kupolom Gračanice ima osećaj da se pod njom rešava sva sudbina sveta ljudi zagledanih u pantokratora čije je čelo blago naborano,dodao je on uz zaključak da je Gračanica bila, jeste i biće proces.

Ovom fotomonografijom, kako je kazao direktor Arhiva Kosova i Metohije Marko Marković otvara se izdavačka edicija Baština kojim se u okviru arhiva osvetljava bogato kulturno-istorijsko nasleđe na Kosovu i Metohiji i ukazuje na njenu permanentnu ugroženost.

(N. Zejak)

Video: Beogradski odred Žandsrmerije ispratio kolege koje su godinama čuvali Srbiju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA